Kineski Minth u Šapcu će proizvoditi i dijelove za akumulatore

Autor: Poslovni dnevnik , 09. listopad 2023. u 06:02
Foto: Shutterstock

Minth je nedavno otvorio svoj prvi pogon u Šapcu, a investicija je vrijedila 50 milijuna eura.

Kineska tvrtka “Minth Automotive Europe” d.o.o., koja se bavi proizvodnjom autodijelova, podnijela je kao nositelj projekta Ministarstvu zaštite okoliša zahtjev za suglasnost na Studiju procjene utjecaja na okoliš, zbog izgradnje svog novog pogona. godine u Šapcu.

Ta tvrtka želi proizvoditi aluminijska kućišta i dijelove kućišta baterija za električne automobile.

Kako se navodi u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša, elaborat je dostavljen za Proizvodni pogon MINTH, s pratećim sadržajima i infrastrukturom, proizvodnim objektom, uređajem za pročišćavanje tehnoloških otpadnih voda, skladištem kemikalija, skladištem otpada, kotlovnice, u ko Majur, na području grada Šapca.

Veliki pogon
Prema podacima objavljenim u elaboratu, ukupna bruto izgrađena površina objekata na parceli iznosi 84.736,53 četvornih metara.

Uvid u dostavljenu Studiju procjene utjecaja na okoliš može se izvršiti u prostorijama Ministarstva zaštite okoliša, Omladinskih brigada br. 1, soba 426, svakim radnim danom od 11 do 14 sati, kao i na službenim stranicama ministarstva. Zainteresirana javnost može izvršiti uvid u sadržaj predmetne Studije svakog radnog dana iu prostorijama Grada Šapca, u roku od 20 dana od dana objave obaveštenja.

170

radnika već je dosad zaposlio Minth u Srbiji

Sukladno članku 4. stavku 2. i članku 6. navedenog pravilnika, prigovori i mišljenja na Studiju podnose se u pisanom obliku i dostavljaju Ministarstvu zaštite okoliša, ul. Omladinskih brigada 1, Novi Beograd.

Javna rasprava i izlaganje predmetne Studije održat će se u prostorijama Grada Šapca dana 27. listopada 2023. godine. s početkom u 12 sati.

“Kompleks će godišnje proizvoditi oko 760.000 jedinica proizvoda koji predstavljaju dijelove aluminijskog kućišta za baterije ili samo kućište baterija koje se koristi u automobilskoj industriji”, dodaje se u tekstu.

Kako je objašnjeno, kućište baterije nalazi se u šasiji automobila i jedinica je za punjenje i zaštitu baterijskih sustava za napajanje modernih električnih vozila.

“Nastaje kao kombinacija aluminijskih dijelova nastalih postupkom ekstruzije, bušenja. U sklopu proizvodnog kompleksa proizvodit će se aluminijski profili raznih oblika za automobilsku industriju”, stoji u studiji.

Kako prenosi Nova ekonomija, kineske kompanije u Srbiji, uključujući one koje posluju u automobilskoj industriji, uključujući i kompaniju Minth Automotive Europe, zabilježile su rast izvoza u prvih šest mjeseci ove godine. Minth je u ožujku 2022. otvorio svoj prvi pogon u Šapcu, a investicija je vrijedila 50 milijuna eura.

Globalni div
Kako je u siječnju 2022. objavio portal Plutonlogistics, gradonačelnik Šapca tada je izjavio da će u tom prvom pogonu biti zaposleno 170 radnika.

Minth Group bavi se dizajnom, proizvodnjom i prodajom dijelova karoserije, obloga i ukrasnih dijelova za osobna vozila, krovnih nosača i drugih povezanih automobilskih dijelova, s proizvodnim bazama u Kini, SAD-u, Njemačkoj, Meksiku, Tajlandu, Češkoj i Srbiji i tehničkim centrima koji se nalaze u Kini, Njemačkoj, Sjevernoj Americi i Japanu.

Komentirajte prvi

New Report

Close