Kava postaje udarni proizvod Atlantic Grupe, hrvatska kompanija pridružuje se regionalnim liderima

Autor: Siniša Malus , 03. ožujak 2024. u 07:36
Foto: SHUTTERSTOCK

Uz poznate brendove, Atlantic preuzima i pogon u industrijskoj zoni Šimanovci te 220 zaposlenih.

Atlantic Grupa zaključila je transakciju kojom preuzima kompaniju Strauss Adriatic, vlasnika srpskih brendova kave Doncafe i C kafa, a koji se ovom akvizicijom pridružuju regionalnim liderima Grand kafi i Barcaffeu u širem portfelju.

Uz poznate brendove, Atlantic preuzima i moderan proizvodni pogon u industrijskoj zoni Šimanovci kraj Beograda te 220 zaposlenih.

Strateški potez
Transakciju je prethodno uvjetovano odobrila Komisija za zaštitu konkurencije u Republici Srbiji.

“Ova akvizicija potvrđuje strateško određenje Atlantic Grupe ka jačanju našeg osnovnog poslovanja, čiji je kava veliki dio. Vjerujem da svi mi – kao privredni subjekti, menadžment obiju kompanija, zaposlenici te tržište i potrošači – možemo biti zadovoljni ishodom ove transakcije.

Najavljena značajna ulaganja

Atlantic Grupa namjerava značajno ulagati u razvoj poslovanja s kavom, kako u proizvodnju i razvoj tehnologije tako i brendova, njihovog proizvodnog portfelja i komunikacije, u maloprodajnom i u HoReCa segmentu.

Mi smo kao tržišni lider na čitavom prostoru naše regije uvijek imali na umu svoju odgovornost za razvoj kategorije na području JI Europe, i nastavljamo raditi u istom smjeru. Iznad svega, želim poželjeti iskrenu dobrodošlicu Doncafeu, C kafi te kolegicama i kolegama koji ulaze u naš sustav, radujući se rastu i razvoju koji je pred nama”, komentirao je potpredsjednik Atlantic Grupe za strateška područja Kavu te Slatko i slano Mate Štetić.

“Raduje nas što smo našli strateškog partnera koji će jednako posvećeno razvijati naš dosadašnji biznis u Srbiji, kako naše snažne brendove, tako i zaposlenike i samu kategoriju kave. Ponosni smo na rezultate koje smo dosad ostvarili i uvjereni smo da će Atlantic Grupa nastaviti uspješno razvijati integrirano poslovanje s kavom na tržištu Srbije”, zaključio je generalni direktor Strauss Adriatica Siniša Daničić.

Atlantic Grupa namjerava značajno ulagati u razvoj poslovanja s kavom, kako u proizvodnju i razvoj tehnologije tako i brendova, njihovog proizvodnog portfelja i komunikacije, u maloprodajnom i u HoReCa segmentu.

Razvoj ključnih proizvodnih kategorija (kave, čokolade te slatkog i slanog snacka, delikatesnih namaza i bezalkoholnih pića), organski i akvizicijama snažnih brendova u tim kategorijama, temelj su strategije razvoja kompanije. Posljednja akvizicija važan je korak na putu realizacije strategije, kao i doprinos rastu kategorije kave u Srbiji i regiji te jačanju konkurentnosti regionalne industrije kave i lokalnih brendova.

Ova će transakcija značiti dodatno podizanje važnosti kave unutar strukture prodajnih prihoda Atlantic Grupe. Naime, kava je i prema ovoga tjedna objavljenim rezultatima za prošlu godinu, sa 199,9 milijuna eura, tj. udjelom od 20,5 posto u ukupnom prihodu od prodaje, istaknuta kao najveća pojedinačna prodajna kategorija kompanije u vlasništvu Emila Tedeschija.

40,5

milijuna eura platit će Atlantic za preuzimanje Strauss Adriatica

Atlantic Grupa je u 2023. ostvarila neto dobit od 31,2 milijuna eura, što je rast od 20 posto u odnosu na prethodnu godinu, objavili su u utorak iz te kompanije. Prihodi od prodaje u 2023. su iznosili 973,9 milijuna eura, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja rast od 15,1 posto.

U ukupnoj prodaji Atlantic Grupe vlastiti brendovi čine 62 posto, ljekarničko poslovanje 9 posto, dok principalski brendovi sudjeluju s 29 posto prihoda od prodaje.

“U još uvijek nestabilnom i izazovnom okruženju, Atlantic Grupa ostvarila je snažan rast prodaje u svim poslovnim segmentima te na svim važnijim tržištima. Odlični prodajni rezultati omogućili su i snažan rast profitabilnosti, unatoč i dalje visokim troškovima sirovina i pakirnog materijala, logističkih i drugih usluga, ali i značajnom ulaganju u zaposlene.

Također, nastavili smo s ulaganjima u razvoj poslovanja, uključujući inovacije u proizvodnom portfelju, modernizaciju proizvodnih kapaciteta te zelenu i digitalnu transformaciju Atlantic Grupe, kao i s nastojanjima za rast kroz akvizicije. Posebno sam zahvalan našim zaposlenicima na predanosti, kao i našim kupcima i partnerima na dugogodišnjoj podršci.

Tedeschi: Iako očekujemo da će okruženje i dalje biti izazovno, ostajemo uvjereni da ćemo nastaviti s uspješnim poslovanjem i održivim rastom.

Iako očekujemo da će geopolitičko i makroekonomsko okruženje i dalje biti izazovno, ostajemo uvjereni da ćemo nastaviti s uspješnim poslovanjem i održivim rastom”, istaknuo je ovih dana prilikom objave poslovnih rezultata predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi.

Sinergijski efekti
Podsjetimo, prilikom objave ponude analitičari su bili poprilično iznenađeni njezinom visinom uz ogradu kako zasigurno postoje razlozi koji bi mogli opravdati tako visoku ponudu. Atlantic vjerojatno računa na značajne sinergijske učinke transakcije.

Cijene kave početkom ovog tjedna pale su na najniže razine u pet tjedana, no idućih dana su se oporavile jer je zabrinutost zbog sušnih uvjeta u Brazilu privremeno popustila.

Somar Meteorologia u ponedjeljak je izvijestio da je brazilska regija Minas Gerais primila 59,5 mm oborina u proteklom tjednu, ili 131% povijesnog prosjeka. Minas Gerais čini oko 30% brazilskog uroda arabice. Globalne zalihe kave su male, što je faktor koji podržava cijene kave.

Komentirajte prvi

New Report

Close