Kaos u opskrbnim lancima prelijeva se i na cijene na srpskom tržištu

Autor: Poslovni dnevnik , 25. siječanj 2024. u 05:11
Foto: SHUTTERSTOCK

Nagađa se da bi moglo doći do poskupljenja svih proizvoda i materijala koji se prevoze morem, prvenstveno televizora, tenisica i autodijelova.

Napadi Huta na brodove u Crvenom moru, koji su započeli prošlog studenog u znak solidarnosti s palestinskim pokretom Hamas, koji je trenutno u ratu s izraelskim obrambenim snagama u Gazi, izazvat će brži i veći rast cijena u razvijenim zemljama, što ostvaruju značajan obujam prekomorske trgovine nego u Srbiji, ocjenjuje domaća stručna javnost.

Napadi Hutija, proiranskog pokreta u Jemenu koji, poput libanonskog Hezbollaha u sukobu u Gazi, podupire Hamas, već su negativno utjecali na svjetsku trgovinu, među ostalim, poskupljenjem prijevoza robe morem zbog na korištenje obilaznih i dužih ruta, kao i na potrebu angažiranja oružane pratnje i sigurnosnih savjetnika zbog raketnih i bespilotnih napada iz Jemena.

Uvozna roba poskupljuje

Prije svega to se odnosi na uvoznike proizvoda poput malih kućanskih aparata, keramičkih pločica i slično.

Veći troškovi
Također, porasli su i troškovi osiguranja koji sada iznose oko 0,5 posto vrijednosti trupa broda, a ilustracije radi, prije nekoliko tjedana taj je postotak iznosio oko 0,015 posto. Kao i svaka druga vojna kriza, i ova u Gazi utječe na skok cijena nafte na svjetskim burzama, pa je tako nafta Brent, koja se koristi i u Srbiji, jučer dosegla burzovnu cijenu od 80,13 dolara po barelu.

Taj zabrinjavajući skok reakcija je na uplitanje Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u sukobe u Crvenom moru napadima na položaje Huta u pokušaju da ih odvrate od napada. Strah dodatno pojačava činjenica da je ruta kroz Crveno more vrlo važna jer kroz Sueski kanal na sjevernom kraju Crvenog mora prolazi oko 12 posto svjetske trgovine

Nagađa se da bi moglo doći do poskupljenja svih proizvoda i materijala koji se prevoze morem, prvenstveno televizora, tenisica i autodijelova. Određene posljedice zbog poskupljenja dostave sigurno bi se mogle osjetiti i kod nas, no stručna javnost ističe da su u tom smislu znatno veće opasnosti zemlje koje ostvaruju veliki obujam prekomorske trgovine, što nije slučaj s Srbija.

Predsjednik Metalac grupe Dragoljub Vukadinović kaže za Danas da će tvrtke u Srbiji koje se oslanjaju na uvoz proizvoda i materijala koji se dopremaju morskim putem, gdje su brodovi napadnuti, osjetiti posljedice na svoje poslovanje, što je, kaže, nije slučaj s tvrtkom koja je bila čelo.

Trgovci i uvoznici
– Doći će do poskupljenja robe koja se prevozi pomorskim putem gdje su uslijedili sukobi. Prije svega to se odnosi na uvoznike proizvoda poput malih kućanskih aparata, keramičkih pločica i slično – objašnjava naš sugovornik.

Agroekonomist Milan Prostran ističe za Danas da će štetu imati trgovci koji otkupljuju i prodaju pšenicu, koja se prevozi morem. – Kad je Srbija u pitanju, neće biti problema s poljoprivrednim proizvodima zbog krize u Crvenom moru, jer su naši najveći partneri u tom segmentu zemlje Europske unije i CEFTA-e.

Ne trebamo se bojati poskupljenja kruha, mesa i ostalih osnovnih životnih namirnica. S druge strane, može doći do poskupljenja južnog voća, čajeva i začina. Ta se roba u Srbiju transportira brodom, a alternativa je kopneni ili zračni transport, što povećava cijenu koštanja. To su dakle proizvodi koji mogu poskupjeti, ali kao što vidite, to nisu osnovne namirnice – zaključuje Prostran.

Komentirajte prvi

New Report

Close