Još se ne zna koje bi osnovne namirnice mogle poskupjeti nakon 30. rujna

Autor: Poslovni dnevnik , 28. rujan 2022. u 07:00
Što će i za koliko poskupjeti u potrošačkoj košarici ili će srpska Vlada produljiti svoju odluku/E. Elveđi/PIXSELL

Pokazalo se da teret ekonomske krize u opskrbnom lancu valja podjednako rasporediti na proizvođače, trgovce i potrošače.

Ograničenje cijena za pojedine bi živežne namirnice uskoro moglo biti ukinuto, izjavio je Uroš Kandić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine Srbije, piše Tanjug, a prenosi portal b92.net.

Premda Uredba o ograničenju cijena osnovnih životnih namirnica vrijedi do 30. rujna o kojim je namirnicama riječ Kandić nije precizirao u debati “Tržište hrane u Srbiji – od viškova do nestašica” na panelu Ekonomski razgovori zaklade Friedrich Ebert.

Trgovci nisu u gubitku
Državni je tajnik istaknuo da odluka o ograničenju cijena, iako se navodi da je ugrozila trgovce ne znači da oni rade s gubitkom, već da su im prihodi smanjeni i da nikako ne bi bilo u redu da se teret kompletne krize svali na potrošača.

“Nije pravedno da se teret krize svali samo na potrošača, ljudi bi nam rekli da nismo normalni koliko je inflatorni udar. I dalje smatramo da je ova mjera nužna, uz sve uvažavanje trgovaca i proizvođača”, rekao je Kandić. Sekretar udruženja za trgovinu u Privrednoj komori Srbije Žarko Malinović kaže da su trgovci bili isključeni iz dijaloga kada se donosila odluka o ograničenju cijena, da su oni ti koji šute i rade bez obzira na to što se dešava, ali da “nije fer” svaliti teret krize na trgovce.

Trgovci nailaze na brojne probleme i nužno je da država radi više na strategijama kada je u pitanju mikroekonomija odnosno opskrbni lanci, a to uključuje i proizvođače.

“Bilance za postkovid godinu pokazuju da su rezultati trgovaca znatno lošiji nego rezultati proizvođača. Moramo uredimo kompletan lanac snabdijevanja, strateški – što se može treba se proizvoditi u Srbiji, a država to treba subvencionirati”, kaže Malinović.

Objašnjava da je potrebno detaljno i strateški odrediti – gdje što treba saditi, predvidjeti ishode jer ne može seljak nagađati što ima smisla sijati ili saditi.

Država, kaže Malinović, treba prepoznati kojim mjerama može ojačati opskrbi lanac, jer teret krize nose svi jednako.

Agroekonomski analitičar i nekadašnji direktor novosadske Produktne berze Žarko Galetin smatra da je uredba morala biti donesena, ali da je upitno treba li toliko dugo trajati.

Nije nestašica nego…
Komentirajući nedavne nestašice šećera i mlijeka, državni tajnik za trgovinu Kandić izjavio je kako nestašice nije bilo nego su smanjene količine i da za to postoje mnogi razlozi.

“Ograničenjem cijene pakiranja šećera od kilograma, cijene većih pakiranja su rasle, pa su onda oni koji bi, inače, kupovali veće količine, kupovali šećer od kilogram, i to je stvorilo manjak. Što se mlijeka tiče postoje strukturni problemi u poljoprivredi, ali radimo na tome i mlijeka će biti”, rekao je Kandić.

Analitičar Galetin također smatra da ne postoji bojazan od nestašice osnovnih životnih namirnica, kao ni sirovina, ali da je moguće da će biti manje količine za izvoz. Ističe da su ove godine podbacili kukuruz i soja, ali da to ne znači da je neće biti dovoljno za domaće potrebe

Komentirajte prvi

New Report

Close