Jedinicu ‘netransparentnim’ poslodavcima dalo 88% kandidata

Autor: Poslovni dnevnik , 15. prosinac 2022. u 07:00
Najbolje ocjene kandidati za posao dali su kompanijama Neoplanta, Asip Prevent, Publik, Coing, Visaris i Sixsentix/Shutterstock

U ovogodišnjem istraživanju “Ocjeni put do posla” svoj stav je iskazalo 22.339 kandidata na 28.791 natječaja koji su otvorila 7783 poslodavaca.

Zbog izostanka povratne informacije od poslodavca čak 88 posto kandidata ocijenilo je najnižom prosječnom ocjenom – 1,5, pokazalo je istraživanje srpske internet stranice Infostud.

U ovogodišnjem istraživanju “Ocjeni put do posla” svoj stav je iskazalo 22.339 kandidata na 28.791 natječaja koji su otvorila 7783 poslodavaca, piše portal danas.rs.

Iako je do izbijanja pandemije postojala blaga tendencija u poboljšanju situacije, prošlogodišnja neprolazna ocjena ponovila se i ove godine.

”U vremenu velikog deficita kadrova, kada je sve teže doći do radnika situacija postaje još alarmantnija kada zbog ovog razloga čak 65 posto kandidata navodi da se više ne bi javili na natječaj kod istog poslodavca, a njih 70 posto ističe da tog poslodavca ne bi preporučili nekom od svojih bližnjih”, ističu u Infostudu.

Istodobno, mnoge kompanije pridaju veliki značaj procesima i svom imidžu u javnosti što pokazuju i visoke ocijene za način dogovaranja testiranja ili intervjua te su ove godine dobile prosječnu ocjenu 4.

Ocjenu 3,7 dijele procesi o dobivanju informacija o radnom mjestu za koje su kandidati konkurirali, opis posla, radni uvjeti i brzina završetka selekcije. Najbolje ocjene ove godine kandidati za posao dali su kompanijama Neoplanta, Asip Prevent i Publik, dok su u IT sektoru najbolje ocijenjeni Coing, Visaris i Sixsentix.

Iako ranijih godina podaci o izostanku povratne informacije ukazuju na negativan utjecaj za imidž poslodavaca, ni ove godine se ne vidi pomak u nastojanju poboljšanja ovog koraka u procesu selekcije i regrutacije.

Kao i svih prethodnih 13 godina, Infostud je, kako navode, i ove godine prikupljao ocjene kandidata o procesu selekcije i regrutacije kod poslodavaca kod kojih su konkurirali za neku od otvorenih radnih pozicija.

Kandidati su i ove godine dali svoj sud ocjenama od 1 do 5 za način na koji je kompanija zakazala intervju, kvalitetu dobivenih informacija o radnom mjestu, brzinu završetka selekcije, kao i obavještavanje o rezultatima natječaja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close