Jedan od giganata ‘Titovog vremena’ ponuđen na prodaju

Autor: Poslovni.hr , 03. svibanj 2022. u 16:02
Foto: Unsplash

Na prodaju će biti ponuđeno 15 objekata tvornice, od tvorničkih pogona do poslovnih zgrada.

Jedan od najvećih giganata ′Titovog vremena′, tvornica za proizvodnju uređaja za domaćinstvo ′Sloboda aparati′ ponuđena je na prodaju kao pravno lice. Ponuđena je po početnoj cijeni od 126,3 milijuna dinara, što je polovina procijenjene vrijednosti.

Tvornica ′Sloboda aparati′ bankrotirala je 2018. godine, rješenjem Privrednog suda u Čačku, na osnovu čega će, uz odluku odbora povjerenika iz ožujka ove godine, biti pristupljeno prodaji javnim nadmetanjem, koju provodi Agencija za licenciranje stečajnih upravitelja kao upravitelja nad ovom imovinom. Javno nadmetanje zakazano je za 25. svibanj ove godine.

Na prodaju će biti ponuđeno 15 objekata tvornice ′Sloboda aparati′ u koje spadaju tvornički pogoni i druge poslovne zgrade, koje su ili u mješovitom vlasništvu stečajnog dužnika ili s pravnom državine ili kao izvanknjižno vlasništvo. Na prodaju su i oprema i zalihe, vozila i potraživanja po osnovu otkupa 16 stanova u društvenom vlasništvu.

Privatizacija ove tvornice započela je još 2005. godine, ali nikada nije provedena. 2008. godine su zatvoreni tvornički pogoni, a sljedeće godine kolektiv je ušao u postupak restrukturiranja. Od 450 radnika, 406 je prešlo u vojnu kompaniju ′Sloboda′.

Inače, 6. listopada 1948. godine, maršal Josip Broz Tito je osnovao zajedničko poduzeće, da bi se 1958. od vojnog dijela odvojio civilni, koji je svoj rad započeo proizvodnjom usisivača “minor g”, koji je rađen po licenci njemačkog ′Progresa′.

S obzirom na to da tvornica  uređaja za domaćinstvo ′Sloboda aparati′ u Čačku duguje 461,6 milijuna dinara Fondu za razvoj, država je preuzela zemljište i hale u Jezdini i prenijet će ih vojnoj kompaniji ′Sloboda′.

Komentirajte prvi

New Report

Close