Je li rekordna cijena maline samo slovo na papiru ako od 600 dođe do 300 dinara?

Autor: Miroslav Kuskunović , 06. prosinac 2022. u 07:00
Nakon obećavajuće sezone, prijeti propadanje velikog broja otkupljivača?/M. SUŠENJ/PIXSELL

Neslužbeno se čuje da otkupljivači traže moratorij za otplatu kredita, po modelu poljoprivrednika.

Iako je sezona obećavala, a malina zvanično dosegnula rekordnu cijenu, za veliki broj proizvođača u Srbiji ona je i dalje samo slovo na papiru.

”Mali otkupljivači ucjenjuju i predane maline tijekom kampanje branja isplaćuju po sve nižoj cijeni. Prvo su plaćali kilogram po 600 dinara, zatim po 550, a sada nude 500 dinara”, izjavio je predsjednik Udruženja proizvođača malina u Srbiji Dobrivoje Radović.

Prema njegovim riječima, iako je već kraj godine do sada je plaćeno tek oko 40 posto prodanih malina. Otkupljivači, inače posrednici između velikih hladnjača i proizvođača kojima su prodate maline, sada tvrde da im veliki trgovci nude samo 300 dinara, jer ovo voće iz Poljske uvoze po toj cijeni.

Leposavić

Potaknuto dobrom prošlogodišnjom cijenom uslijed rasta potražnje stvoreno je ozračje da cijena maline može ići unedogled’, kaže stručnjak za jagodičasto voće iz Instituta za voćarstvo u Čačku.

Neslužbeno se može čuti da su otkupljivači u problemima, prezaduženi i da traže moratorij za otplatu kredita, po modelu koji je nedavno odobren poljoprivrednicima. Što je uzrok takvom stanju na tržištu i imali izlaza iz ove, čini se, prilično komplicirane situacije?

Kako za Politiku kaže dr. Aleksandar Leposavić, stručnjak za jagodičasto voće iz Instituta za voćarstvo u Čačku, u ovom segmentu situacija na svjetskom tržištu još je prilično složena. A u Srbiji, smatra, postoje i konkretni razlozi za to što se trenutno događa.

”Potaknuti dobrom prošlogodišnjom cijenom uslijed rasta potražnje za malinom u post Covid periodu na svjetskom tržištu, u našoj zemlji stvoreno je ozračje da njena cijena, prema mišljenju pojedinaca, može ići unedogled”, naglašava Leposavić.

Kod srpskih tradicionalnih kupaca revolt i nezadovoljstvo izazvala su i neodgovorna i neopravdana istupanja. Podsjeća kako je u ovogodišnjoj sezoni spominjan čak i iznos od 1000 dinara po kilogramu, u otkupu maline. Doda li se tome i poslovična neobaviještenost i neorganiziran nastup otkupljivača i izvoznika, ovo nije bio neočekivan slijed događaja.

40

posto malina do sada je samo plaćeno, a već je kraj godine, ističu u Udruženju proizvođača

”Jednostavno, hladnjačari nemaju novca. Banke već duže vrijeme ne plasiraju sredstva u biznis s hranom, ne samo s malinom, a proizvođači su naplatili samo manji dio predanog roda.

Nedostatak novca doveo je do toga da pojedini otkupljivači trenutno prodaju ‘originale’ (neprebranu smrznutu malinu) po cijenama daleko manjim od onih pisanih na otkupnim listovima u kampanji berbe”, objašnjava Leposavić.

”Često se može čuti da trenutačna situacija predstavlja čistilište u poslu s malinom i da će to dovesti do propadanja velikog broja malih, srednjih pa i velikih otkupljivača”, kaže ovaj stručnjak.

Komentirajte prvi

New Report

Close