Jabuke u Rusiju novim rutama, ali su skuplje 40%

Autor: Poslovni.hr , 05. travanj 2022. u 07:59
Foto: Pixabay

Dogovorene količine su sada manje.

Srbija je jedan od najvećih izvoznika jabuka u Rusiju, no zbog ruske invazije na Ukrajinu suočeni su s ozbiljnim poslovnim izazovima, piše internetski portal b92.

”U prvom tjednu ukrajinske krize imali smo zastoj malih poduzeća. Kao što je poznato, većina banaka isključila je Rusiju iz SWIFT sustava, što je usporilo priljev sredstava ruskih klijenata. S druge strane, prekinute su uobičajene tranzitne rute s robom tako da se sva vozila preusmjeravaju na nove rute preko Litve”, rekla je izvršna direktorica tvrtke Mirax Agrar Aleksandra Vučković u izjavi za novine “Poduzetnica” Privredne komore Srbije. Istaknula je da značajno poskupljuje prijevoz, put je duži, a cijene goriva “skaču”.

”Sve se to zajedno odražava na ukupnu izvoznu cijenu kupcu koja je sada viša za 30 do 40 posto. Također, trend pada rublje se ubrzava otkako je Rusija krenula u napad na Ukrajinu, a neizvjesno je kolika će biti inflacija u Rusiji, ali i kupovna moć stanovništva koje je krajnji kupac našeg voća. Ono se prodaje u najvećim trgovačkim lancima u Rusiji”, rekla je Vučković, a prenosi Agrosmart.

Zasad njezina tvrtka nastavlja poslovati s ruskim kupcima u smislu opskrbe i isporuke na tjednoj bazi.

”Dogovorene količine su sada manje. Ali Rusija je ograničena sankcijama. Potražnja za voćem i povrćem iz Srbije će vjerojatno i dalje postojati. Što se tiče proizvođača u Srbiji, postoji bojazan da se roba koja je išla na tržišta prethodnih godina neće prodavati i da se sada ocjenjuje kao rizična. Slučaj je to za svježi urod jabuka iz 2021. koji bi se trebao prodati do početka nove sezone, a onda kreće priprema hladnjača za nabavu nove sorte. Zasad se izvoz nastavlja novim tranzitnim rutama. Potražnja postoji, ali će najveći izazov biti prodajne cijene za Rusiju koja će se morati prilagođavati tržišnim kretanjima”, rekla je Vučković koja smatra da je otvaranje novih tržišta nešto prema čemu bi izvozno orijentirane tvrtke trebale ići.

Komentirajte prvi

New Report

Close