Jabuke iz Srbije odlaze na čak 46 tržišta, od EU, Rusije i Afrike do Bliskog Istoka

Autor: Miroslav Kuskunović , 28. srpanj 2022. u 07:00
Europsko okupljanje voćara očekuje se u Beogradu početkom kolovoza/K. Š. Fabac/PIXSELL

Srbija proizvodi oko 1,5 milijuna tona voća godišnje na oko 190.000 hektara.

Srbija je vodeća država na zapadnom Balkanu po obimu izvoza voća i broju izvoznih tržišta. Proizvodnja voća iznosi oko 1,5 miliona tona godišnje na oko 190.000 hektara zasada.

Odličan primjer rastućeg trenda proizvodnje voća su podaci o izvozu srpske jabuke i kruške. U 2021. izvoz jabuka i krušaka iznosio je 132,5 milijuna dolara, što je 30 posto više u odnosu na 2019. godinu, sa ukupnom proizvodnjom od 569.176 tona.

Vidljivost u svijetu
“U proteklih pet godina od kada se kroz različite aktivnosti intenzivno radilo na internacionalnoj promociji srpskih proizvođača jabuka, znatno je povećana vidljivost naše proizvodnje u svijetu, a također je i prepoznata kvaliteta i ukus jabuka iz Srbije.

Zahvaljujući suvremenoj proizvodnji i modernim skladišnim kapacitetima koji omogućavaju trgovanje ovim voćem tijekom cijele godine, kao i modernizaciji sortiranja, kalibriranja i pakiranja, naši proizvođači su konkurentni na izvoznim tržištima.

Prednost je u tome što imamo kvalitetno zemljište za uzgoj jabuka, kao i povoljne klimatske uvijete s dovoljnim brojem sunčanih dana i manjom pojavom ranih proljetnih mrazeva nego u nekim drugim europskim zemljama. Voćnjaci jabuka velikim dijelom opremljeni su protugradnim mrežama i sustavima za obranu od mrazeva, a također imaju i sisteme za navodnjavanje i prihranu.

132,5

milijuna dolara iznosio je izvoz jabuka i krušaka u 2021. godini

To sve zajedno predstavlja idealne preduvjete za dobivanje jabuka koje su uniformne veličine i obojenosti sa visokim postotkom sadržaja šećera i izuzetnim ukusom, objasnila je za Politiku Julka Toskić, projektni menadžer asocijacije “Serbia Does Apples” uoči održavanja europskog okupljanja voćara u Beogradu početkom kolovoza.

Prognosfruit, vodeća konferencija koja okuplja proizvođače jabuka i krušaka iz cijele Europe, bit će održana u beogradskom hotelu Hyatt od 3. do 5. kolovoza. Organizatori konferencije Prognosfruit su Svjetska asocijacija proizvođača jabuka i krušaka (World Apple and Pear Association – WAPA) i Asocijacija Serbia Does Apples, koju je 2018. godine osnovalo devet srpskih kompanija s ciljem promocije srpske proizvodnje jabuka na međunarodnim tržištima.

Za ovogodišnju konferenciju do sada se prijavilo oko 200 delegata iz 20 zemalja što je idealna prilika za promociju srpske proizvodnje jabuka i krušaka. Na ovoj konferenciji će biti analizirana protekla proizvodna i prodajna sezona na sjevernoj hemisferi, te će biti dana prognoza ovogodišnjeg roda.

Toskić kaže kako je jedan od uspješnih primjera objedinjavanja ponude i zajedničke promocije i nastupa na novim tržištima je udruženje proizvođača jabuka “Serbia Does Apples” koje okuplja 11 kompanija članica sa ukupnom proizvodnjom većom od 100.000 tona. Zahvaljujući udruživanju i zajedničkoj promociji, kompanije članice su se uspješno pozicionirale na tržištima Velike Britanije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije.

Drugi primjer je formiranje promotivne web-platforme “Serbia Does Fruit” koja služi za predstavljanje certificiranih srpskih proizvođača voća međunarodnim tržištima i kroz promociju preko društvenih mreža što sve povećava vidljivost srpske industrije voća u svetu.

Povijest udruženja
Asocijacija je nastala krajem 2018. udruživanjem devet kompanija proizvođača jabuka. Zahvaljujući USAID-ovom projektu za konkurentnu privredu, asocijacija je okupila velike proizvođače jabuka iz Srbije i omogućen im je zajednički nastup na sajmu u Velikoj Britaniji, nakon čega je počeo izvoz srpskih jabuka na to jako perspektivno i zahtjevno tržište, dok nas prije 2018. godine uopće nije bilo na tom tržištu.

Do danas, pored promocije i zajedničkog nastupa, zahvaljujući prije svega kvaliteti proizvedenih jabuka kompanija članica asocijacije i njihovoj visokoj poslovnosti, izvoz u Veliku Britaniju je nastavio rasti i to tržište se nalazi među prvih pet izvoznih tržišta za jabuke iz Srbije, kaže Toskić.

Kada je riječ o izvozu jabuka iz Srbije, ove sezone izvozili smo ih na čak 46 tržišta. Najveće količine izvezene su za Rusiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Veliku Britaniju, Saudijsku Arabiju, Rumunjsku, Mađarsku, Katar, Kuvajt. Najviše jabuka izvozi se u europske zemlje, zatim na Bliski istok, Indiju, Daleki istok i Afriku.

Komentirajte prvi

New Report

Close