Izvoznici: Urod malina 2022. u Srbiji skupo plaćen, ove godine niža otkupna cijena

Autor: Miroslav Kuskunović , 16. ožujak 2023. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Zbog nemogućnosti da prodaju malinu, izvoznici duguju proizvođačima novac za oko 30 posto otkupljenog roda.

Visoka cijena po kojoj su maline prošle godine otkupljene od proizvođača u Srbiji i zbog toga otežan plasman na inostranom tržištu, gdje su upola jeftinije, utjecat će da ove godine otkupna cijena ne bude tako visoka, ocijenili su u utorak izvoznici tog voća. Zbog nemogućnosti da prodaju malinu, izvoznici duguju proizvođačima novac za oko 30 posto otkupljenog roda.

Pad potražnje
Vlasnik tvrtke koja se bavi plasmanom malina na inozemnom tržištu Predrag Oreščanin rekao je da su prošle godine vlasnici hladnjača zbog pritiska proizvođača i Ministarstva poljoprivrede otkupljivali maline po visokim cijenama od po 500 do 600 dinara po kilogramu, a da je sada cijena na vanjskom tržištu duplo niža i ne mogu ih prodati jer je pala i potražnja.

“Maline su od proizvođača kupovane po duplo višoj cijeni nego što sada mogu da se prodaju na inozemnom tržištu, a nema potražnje ni po toj cijeni. Zbog toga je na zalihama ostalo neprodano oko 40 posto prošlogodišnjeg uroda i vjerojatno još oko 10.000 tona iz prethodne godine”, rekao je Oreščanin.

Rast cijena malina dogodio se, kako je rekao, za vrijeme pandemije kada je na spisku za kupovinu bilo obvezno voće, među kojim i maline, zbog jačanja imuniteta, ali sada je došao period kada je ljudima prioritet da plate račun za struju i podmire druge prioritetnije troškove, pa se voće sve manje kupuje. Istakao je da će ove godine otkupna cijena malina biti daleko niža nego prošle godine.

Na optužbe proizvođača da izvoznici kupuju malinu iz Poljske i miješaju je sa malinom iz Srbije, Oreščanin je rekao da nije isključeno kako to rade neki uvoznici, ali to nije zabranjeno i od kupaca se ne skriva njeno podrijetlo.

“Kada se malina uveze, njeno podrijetlo je naznačeno u dokumentaciji i ne može se ne izvesti. Uvoz je jedan od načina da se ta uvezena malina pomiješana sa domaćom nekako proda po nižoj cijeni, a da se nešto zaradi. Prosječnom potrošaču ne znači mnogo razlika u kvalitetu prosječne maline u Srbiji i Poljskoj”, rekao je Oreščanin.

Razlika u kvaliteti srpske i poljske maline, prema njegovim riječima nije tako velika kako se tvrdi u Srbiji, a mjerena cijenom je od 5 do 10 centi po kilogramu u korist srpske maline.

Uvoz iz Poljske
Proizvođač malina iz okoline Ivanjice Dobrivoje Radović izjavio je kako izvoznici u ogromnim količinama uvoze to voće iz Poljske i da sami treba da snose eventualni gubitak zbog pada cijena na inozemnom tržištu, umjesto da smanjuju ugovorenu cijenu za već preuzetu malinu.

“U godinama kada su izvoznici dobro zarađivali nisu dijelili sa nama profit, pa neka sada ne dijele ni gubitak. Zašto nisu sačuvali dio sredstava iz godina kada su dobro zarađivali da nadoknade eventualni gubitak ove godine”, kazao je Radović, koji dodaje kako je nedopustivo da se otkupljivači već sada dogovaraju da ove godine ponude nižu jedinstvenu otkupnu cijenu malina i pozvao Komisiju za zaštitu konkurencije da ispita da li zloupotrebljavaju monopolski položaj.

Komentirajte prvi

New Report

Close