Izvoz zamrznute maline pao, ali je prihodi od prodaje veći

Autor: Miroslav Kuskunović , 28. rujan 2022. u 07:00
Izvoz zamrznute maline iz Srbije pao je za 33 posto/M. Tironi/PIXSELL

Tijekom osam mjeseci prošle godine izvezeno je nešto više od 65.000 tona, dok je za isto razdoblje ove godine izvezeno oko 43.000 tona zamrznute maline.

Izvoz zamrznute maline iz Srbije pao je tijekom osam mjeseci ove godine za 33 posto u odnosu na isti period 2021. godine, ali je unatoč manje izvezenim količinama ostvaren veći prihod, pokazuju podaci Grupacije proizvođača svježeg i zamrznutog voća i povrća Privredne komore Srbije.

Tijekom osam mjeseci prošle godine izvezeno je nešto više od 65.000 tona, dok je za isto razdoblje ove godine izvezeno oko 43.000 tona zamrznute maline.

Procjene sa terena pokazuju da je sezona maline 2022. godine u Srbiji donijela nešto više od 90.000 tona uroda, dok je dodatnih, oko 15.000 tona zamrznute maline iz prošlogodišnje berbe, ostalo neprodan u hladnjačama.

Iako su ovogodišnje izvezene količine maline niže nego prethodne godine, ukupni prihodi su sa oko 200 milijuna eura za period od osam mjeseci u protekloj godini, porasli na nešto više od 224 milijuna eura u ovoj godini, priopćeno je iz PKS.

Ovogodišnja otkupna cijena svježe maline kretala se od 500 do 650 dinara za kilogram, dok je u 2021. godini prosječna otkupna cijena iznosila 420 dinara za kilogram.

S obzirom da se u Poljskoj kilogram maline plaćao oko 3 eura na početku berbe, da bi u zadnjim tjednima berbe cijena pala na oko 2 eura za kilogram, srpski izvoznici imaju poteškoća sa svojim inozemnim kupcima u pravdanju novih viših izvoznih cijena maline.

Također, treba imati u vidu i da je Ukrajina, i pored trenutne situacije ove godine, imala jako dobru berbu maline, a cijene po kojima se ukrajinska malina nudi na tržištu Zapadne Evrope se kreću od oko 3,30 eura za kilogram za cijelu malinu i oko 2,35 eura po kilogramu za malinu “griz”.

Dobre vesti su da je zabilježen rast prodaje na nekim novijim tržištima, poput Argentine i Saudijske Arabije, ali izvezene količine su još uvijek male da bi značajnije utjecale na ukupno povećanje izvoza, pojašnjavaju u Privrednoj komori Srbije.

Komentirajte prvi

New Report

Close