Izvoz iz Srbije nastavlja rasti, najvažnija tržišta Njemačka i BiH

Autor: Miroslav Kuskunović , 21. ožujak 2024. u 07:00
Foto: Shutterstock

Najznačajniji izvozni proizvodi Srbije bili su električni strojevi, aparati i uređaji.

Izvoz proizvoda iz Srbije povećan je u 2023. godini u odnosu na 2019. za skoro 1,1 milijardi eura.

Na listi deset najznačajnijih izvoznih proizvoda u prošloj godini, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, na prvom mjestu su se našli električni strojevi, aparati i uređaji. Dužnosnici Srbije, ali i ekonomisti očekuju da će izvoz i dalje rasti.

Trend rasta
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, izvoz proizvoda iz Srbije je 2019. godine iznosio 17,7 milijardi eura, 2020. godine 17,1 milijardi, 2021. godine 21,9 milijardi eura, 2022. bio je 27,6 milijardi eura, a prošle godine 28,6 milijardi eura. Najveću robnu razmjenu Srbija ima sa EU, a najveće izvozno tržište za srpsku robu je Njemačka.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Slobodan Aćimović izjavio je za Euronews Srbija kako Srbija ima konstantno veliki izvoz prema EU, ali da je u posljednjih nekoliko godina, naročito posljednje dvije, tri godine rastao izvoz prema istočnim zemljama. 

Kina sve važniji izvozni partner

Tvrtke koje su došle iz Kine dominantno, prije svega, izvoze s jedne strane u Kinu, ili u druge azijske zemlje.

“To je posljedica jako dobro provedenih investicija koje su došle, primjerice, iz Kine. Samim tim te firme koje su došle iz Kine dominantno, prije svega, izvoze s jedne strane u Kinu, ili u druge azijske zemlje, a s druge strane izvoze u EU. To je jednako tako i sa, Železarom Smederevo i s rudnikom u Boru, ali i s mnogim drugim kineskim firmama koje su ovdje došle proizvoditi dijelove za automobilsku industriju.”, rekao je Aćimović.

Rast izvoza je, dodaje, direktna posljedica povećanih investicija, odnosno tvornica, bez obzira na to iz koje zemlje dolaze te investicije, navodeći da su dobrim dijelom iz Njemačke.

Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije kaže kako je model rasta i razvoja Srbije koji se bazira na izvoznoj orijentaciji, privlačenju stvarnih direktnih investicija u izvozne poslove dao rezultate. On kaže kako su mnoge investicije iz inozemstva koje su došle utjecale na to da Srbija dobije značajnu bazu za proizvodnju, koja se kasnije realizirala i u izvozu.

“Sve je to utjecalo da dođe do značajnog povećanja izvoza koji se uglavnom realizira na tržištu EU”, naveo je Stanić. 

28,6

milijardi eura iznosio je prošlogodišnji izvoz iz Srbije

Najznačajniji izvozni proizvodi Srbije u 2023. bili su električni strojevi, aparati i uređaji, a njihova vrijednost bila je 3,6 milijardi eura. U prošloj godini izvoz pogonskih strojeva i uređaja iznosio je 1,67 milijardi eura. Među 10 najznačajnijih izvoznih proizvoda su i metalne rude i otpaci metala (1,55 milijardi eura), električna energija (1,26 milijardi eura), industrijski strojevi za opću upotrebu (1,16 milijardi eura), proizvodi od kaučuka (1,16 milijardi eura), proizvodi od metala (1,11 milijardi eura), cestovna vozila (1,07 milijardi eura), povrće i voće (1,03 milijardi eura) i obojeni metali milijardu eura.

Najznačajnija izvozna tržišta Srbije su Njemačka (4,31 milijardi eura), BiH (1,96 milijardi eura), Italija (1,77 milijardi eura), Mađarska (1,56 milijardi eura), Rumunjska (1,43 milijardi eura), Crna Gora (1,22 milijardi eura), Kina (1,14 milijardi eura), Ruska Federacija (1,1 milijardi eura), Češka (1,08 milijardi eura) i Hrvatska (1,03 milijardi eura). 

Ojačati željeznicu
Srpski izvoz je dominantno baziran na cestovnom transportu. Navodeći da zemlja veličine Srbije mora izvoziti i uvoziti više nego što je njen BDP, ekonomist Aleksandar Stevanović kaže kako je najjeftiniji način za to i dalje pomorski i željeznički transport.

“Kako vrijeme bude odmicalo tako ćemo uvećavati naš izvoz, ne samo usluga koja će naravno dominirati u našem BDP-u nego i industrije koja i dalje bilježi rast u Srbiji za razliku od ostatka Europe”, rekao je Stevanović. 

Komentirajte prvi

New Report

Close