Izvanredni izbori u Srbiji koštat će 25 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 09. listopad 2023. u 06:11
Foto: Shutterstock

Programski direktor TS-a Nemanja Nenadić napominje da se u strukturi troškova vezanih uz izbore mogu uočiti najmanje tri vrste troškova.

Izvanredni parlamentarni i lokalni izbori u desecima gradova i općina, koji su najavljeni za prosinac, mogli bi građane Srbije koštati do tri milijarde dinara, odnosno oko 25 milijuna eura, procjenjuje Transparentnost Srbija (TS).

Programski direktor TS-a Nemanja Nenadić napominje da se u strukturi troškova vezanih uz izbore mogu uočiti najmanje tri vrste troškova.

Transparentnost Srbija u priopćenju navodi kako se sada više-manje pouzdano zna da će sudionicima za financiranje izborne kampanje za parlamentarne izbore biti isplaćena 1,1 milijarda dinara, odnosno nešto više od 9,7 milijuna eura.

Taj trošak trenutno nije vidljiv u proračunu, ali to je računica Transparentnosti Srbija, a s obzirom na to da će se održati lokalni izbori u Beogradu i još nekoliko desetaka mjesta, taj bi trošak mogao biti povećan za desetak posto.

U priopćenju se navodi da se proračun temelji na pretpostavci da će izbori biti održani u prosincu ove godine, da će prije toga biti usvojen rebalans republičkog proračuna i da se neće mijenjati Zakon o financiranju političkih aktivnosti. “Budući da su izbori izvanredni, novac će biti isplaćen iz proračunske rezerve, odnosno trenutno nije planiran rebalansom.”

Na sličan način kampanja će se financirati i iz proračuna gradova i općina, no riječ je o znatno skromnijim iznosima koji vjerojatno neće premašiti ukupno 1,5 milijuna eura. Za pretpostaviti je da će svaka izborna lista koja preda izborno jamstvo za kampanju dobiti oko 200.000 eura, a oni koji prijeđu cenzus još 23.000 eura za svaki izabrani saborski mandat”, napominje Nenadić.

Uz sve to, dodaje, strankama je omogućeno financiranje kampanje novcem koji su dobile iz proračuna za financiranje svog redovnog rada, odnosno sve ono što nije izborna kampanja, što je, smatra Nenadić, suprotno elementarnoj logici.

Komentirajte prvi

New Report

Close