Izraelska i njemačka investicija novi su poticaj srpskoj avioindustriji

Autor: Poslovni dnevnik , 11. listopad 2022. u 07:00
Dolazak inozemnih kompanija daje i jasnu profesionalnu perspektiva velikom broju mladih stručnjaka/Shutterstock

Israel Aerospace Industries posluje u Beogradu, a MTU Aero Engines u Novoj Pazovi.

Kompanija Israel Aerospace Industries (IAI) u Beogradu je otvorila pogon za prenamjenu putničkih aviona u teretne zrakoplove i to prvi u istočnoj Europi, a njemačka kompanija MTU Aero Engines u Novoj Pazovi otvorila je servisni pogon za popravak dijelova motora za avione.

Obje značajne investicije mogle bi Srbiju visoko pozicionirati u europskoj i svjetskoj avioindustriji, javljaju portali eKapija i blic.rs.

400 radnih mjesta
“Važno je napomenuti da donošenju odluka o ulasku u ovako velike investicije, prethode detaljne i sveobuhvatne višegodišnje analize investitora. Već činjenica da je Srbija odabrana ispred drugih potencijalnih država širom svijeta kao lokacija za investiranje, pokazuje značaj naših komparativnih prednosti, a one se prije svega ogledaju u kvalitetnom ljudskom resursu koji je sposoban odgovoriti na suvremene zahtjeve u visokotehnološkim područjima avioindustrije”, izjavio je prof. dr Aleksandar Simonović s Mašinskog fakulteta u Beogradu, za eKapiju.

Prof. Simonović ističe da je novootvoreni pogon za popravke komponenti avionskih motora u Novoj Pazovi od iznimnog značaja. “Zajedničkim naporima i ulaganjima Republike Srbije i kompanije MTU Aero Engines (MTU Maintenance Serbia) otvorit će se 400 novih radnih mjesta u visokotehnološkom sektoru avioindustrije.

Ovim pogonom MTU Aero Engines će svoje trenutne remontne kapacitete podići za oko 25 posto, ali i povećati broj zaposlenih za četiri posto. Republika Srbija i Nova Pazova dobit će nova radna mjesta na kojima će primanja biti značajno iznad republičkog i lokalnog prosjeka.

Istodobno, dugoročno gledano, od izuzetne je važnosti što će se tako stvoriti jasna profesionalna perspektiva velikom broju mladih stručnjaka u avioindustriji u Srbiji koji bi inače svoju budućnost gradili u inozemstvu”, objašnjava višestruke pogodnosti njemačke investicije prof. dr Aleksandar Simonović.

Potencijali ohrabruju
Kada je riječ o izraelskom ulaganju, na pitanje zbog čega se kompanije odlučuju za investicije u prenamjenu putničkih aviona, prof. Simonović kaže da je to nov trend “prije svega kao odgovor na izravne zahtjeve tržišta, odnosno reakcija kompanija na poremećaje koje je u aviotransportu izazvala korona pandemija.

“Poremećaji u opskrbnom lancu u doba korona pandemije kao i povećanje potreba za transportom tereta postavili su pred aviokompanije izbor hoće li se odlučiti za zakup ili kupnju novih aviona ili će polovne putničke prenamijeniti u transportne zrakoplove.

Jasno je da će avioprijevoznici odabrati brže dostupno, ali i financijski povoljnije rješenje što je u ovom izboru svakako konverzija zrakoplova”, objašnava prof. Simonović. Prof. dr Aleksandar Simonović s beogradskog Strojarstva potencijale Srbije u avioindustriji ocjenjuje kao vrlo ohrabrujuće.

“Imajući u vidu kvalitetu stručnog kadra koji se školuje u Srbiji, bogatu tradiciju zrakoplovstva i pratećih institucija ali i sagledavajući trenutno stanje i postojeće kapacitete, naši su potencijali iznimno ohrabrujući.

Dokaz da je to točno upravo su ova ulaganja izraelske i njemačke kompanije kao i dolazak kompanija vezanih za različite segmente zrakoplovne industrije”, ističe prof. Simonović. Razvoj zrakoplovstva i aero raketne tehnike nastavit će prati nastojanja i ciljeve daljeg razvoja društva, tehnike i znanosti u svijetu i u Srbiji.

“S obzirom na to da je prepoznat značaj novih investicija u zrakoplovstvu kao i napore koji ulažu domaće institucije, za očekivati je da se nastavi s investicijama u avioindustriju. U budućnosti, oslanjajući se na dosadašnja iskustva velikih investitora, neće biti iznenađenje ako se ulaganja podignu na još višu razinu.

Već vlada veliko zanimanje za ulaganja u osnivanje istraživačkih i razvojnih centara, start-up kompanija te tehnoloških parkova vezanih za avioindustriju”, otkriva prof. dr Aleksandar Simonović sa Strojarskog fakulteta.

Komentirajte prvi

New Report

Close