Izraelci na ‘Tesli’ otvorili pogon za prenamjenu zrakoplova

Autor: Poslovni dnevnik , 04. listopad 2022. u 07:00
Globalni dostavljači Amazon i DHL kupci su jeftinijih prepravljenih transportera/Shutterstock

Izraelska kompanija već posluje u Beogradu i predstaviti svoj prvi zrakoplov koji će iz putničkog konvertirati u teretni avion.

Prvu radionicu za prenamjenu širokotrupnih putničkih zrakoplova u teretne u istočnoj Europi kompanija Israel Aerospace Industries (IAI) otvorila je na beogradskom aerodromu Nikola Tesla, u pogonima za održavanje Jat tehnike, prenosi eKapija vijest s portala exyuaviation.com.

Upravo se priprema prenamjena zrakoplova Boeing 777 u partnerstvu s AirCap-om, najvećim svjetskim vlasnikom komercijalnih zrakoplova zbog čega je IAI i otvorio pogon u Srbiji. Izraelska kompanija već posluje u Beogradu i predstaviti svoj prvi zrakoplov koji će iz putničkog konvertirati u teretni avion.

Bivši Boeing 767-300ER kompanije Air Canada Rouge, sada registriran kao N899MF, stigao je u beogradsku zračnu luku sredinom rujna, a radovi na njemu uskoro bi trebali početi. Proces konverzije zrakoplova traje oko tri mjeseca.

Zrakoplov B767-300BDSF (BEDEK Special Freighter) napredni je konvertirani tip teretnog zrakoplova iz serije B767, koji nudi IAI kao nastavak uspješnog B767-200BDSF.

Izraelska je kompanija je isporučila više od 100 konvertirani zrakoplova B767-300. Israel Aerospace Industries prenamjeni oko 25 aviona godišnje, u odnosu na 18 godišnje prije pandemije Covid-19.

Cijena konverzije po avionu je oko 35 milijuna dolara, što je znatno jeftinije od cijene novog teretnog zrakoplova.

Globalni giganti poput Amazona i DHL-a uskočili su u konkurentsko tržište avio-dostave i značajni su kupci prepravljenih teretnjaka. Iz izraelske kompanije doznaje se kako im je knjiga narudžbi ispunjena za sljedeće četiri godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close