Izlagači iz Hrvatske prvi put na beogradskom Berry Festu

Autor: Poslovni dnevnik , 02. listopad 2023. u 07:00
Bobičasto voće sada je ponovo u zamahu, zajedno s trendom zdrave prehrane/ MIODRAG MITJA BOGDANOVIć

Prema nekim procjenama, gotovo trećina građana Srbije na neki je način vezana uz proizvodnju malina, ali i dalje brine relativno niska konzumacija ovog voća.

Gotovo trećina građana Srbije na neki je način vezana uz proizvodnju malina, ona im je dio obiteljskog proračuna. S druge strane, samo 2% malina pojedu oni koji ih proizvode. Jer gotovo sve završi na policama europskih trgovina.

Srbija je zemlja bobičastog voća, s malinom kao apsolutnom kraljicom. Smrznute maline vodeći su izvozni proizvod srpske prehrambene industrije, a borovnice, jagode i kupine uzgajaju se na sve većim površinama.

Bobičasto voće
Stoga se rodila ideja o Berry Festivalu, koji je drugu godinu za redom održan u Beogradu kao edukativno-prodajno-glazbena manifestacija koja će upotpuniti ljetnu turističku ponudu glavnog grada. Jedan od njegovih idejnih začetnika je Veljko Jovanović, savjetnik predsjednika Privredne Komore Srbije.

Važnost promocije

Vrijeme je da jača promocija srpskog bobičastog voća i Srbije kao zemlje zdrave i kvalitetne hrane, poručuju iz PKS.

“Krenuli smo prošle godine, a ideja se rodila iz toga što smo, iako treći u svijetu po proizvodnji – jako slabi po konzumaciji maline. Svaka zemlja i regija ima nešto po čemu je poznata – mi smo upravo po toj malini. Mene recimo čudi što u svakom kafiću nemamo domaći sok od maline,” rekao je za Poslovni Dnevnik Veljko Jovanović.

Ove je godine Festival održan u Privrednoj komori Srbije i na platou Geozavoda u Beogradu. Manifestacija je u potpunosti bila posvećena jagodičastom voću, a ove je godine imala i edukativni karakter jer su sudionici i posjetioci imali prilike pratiti edukativne radionice na temu održive proizvodnje i tržišta uz sudjelovanje brojnih eksperata iz oblasti marketinga, tržišta, inovacija i proizvodnje bobičastog voća.

Festival je prošle godine posjetilo preko 30.000 ljudi, dok je ove godine odaziv bio nešto slabiji – zbog lošeg vremena. No, ove je godine manifestacija poprimila međunarodni karakter zahvaljujući izlagačima iz Hrvatske.

“Ove smo godine imali prilike ugostiti Hrvate i voljeli bismo da ta suradnja raste sve više. Da se proširi i na cijelu regiju. Jer ona ionako surađuje i govori idtim ili sličnim jezikom”, dodao je Jovanović. Prema nekim procjenama, gotovo trećina građana Srbije na neki je način vezana uz proizvodnju malina, ona im je dio obiteljskog proračuna.

S druge strane, samo 2% malina pojedu oni koji ih proizvode. Jer gotovo sve završi uglavnom na policama europskih trgovina. Renesansa ovog zdravog voća dogodila se s početkom pandemije Covid-19. Hladnjaci su se praznili munjevitom brzinom, a cijene su dosegle plafon.

Pad cijena
Jovanović je rekao kako je cijena maline ove godine pala u odnosu na prošlu, kad je dosegla svoj vrhunac od oko 500 dinara po kilogramu.

“Malina je bila preskupa i nije artikl koji je nužan za svakodnevnu prehranu pa su ljudi počeli kupovati nešto drugo, naravno. Bile su i velike turbulencije; pandemija, pa velika potražnja za hranom i fantastičan izvoz, koje su dovele do toga da je cijena skočila. Ali onda je došao i rat u Ukrajini i ova godina nije toliko bila sjajna. No, to je samo jedna od takvih godina,” rekao je Jovanović.

Bobičasto voće sada je ponovo u zamahu, zajedno s trendom zdrave prehrane. Ključni i nužni dio lanca vrijednosti čine deseci tisuća farmi; maline, kupine, borovnice, jagode već desetljećima završavaju na policama svjetskih trgovačkih lanaca, ali vrijeme je da jača promocija srpskog bobičastog voća i Srbije kao zemlje zdrave i kvalitetne hrane, poručuju iz PKS.

Komentirajte prvi

New Report

Close