Iz vjetra će 30.000 domova dobivati struju

Autor: Poslovni dnevnik , 07. lipanj 2022. u 08:00
Vjetroelektrana snage 73 MW biti će izgrađena na području požarevačke Gradske općine Kostolac/Shutterstock

Stupove s vjetrogeneratorima koji će, računajući i propelere, dostizati visinu od oko 180 metara, isporučit će i postaviti kompanija Siemens.

Na području požarevačke Gradske općine Kostolac, Elektroprivreda Srbije (EPS) izgradit će prvu vjetroelektranu, snage 73 megavata, prenose Novosti.

Stupove s vjetrogeneratorima koji će, računajući i propelere, dostizati visinu od oko 180 metara, isporučit će i postaviti kompanija Siemens, a predviđene lokacije su naseljima Drmno, Petka, Ćirikovac i Klenovnik, te na prostoru zatvorenih površinskih kopova i odlagališta ogranka TE-KO.

Vrijednost projekta iznosi 114 milijuna evra, od kojih je 80 milijuna kredita Njemačke razvojne banke.

“Nadam se da ćemo vjetropark u Kostolcu pustiti u rad najkasnije za 26 mjeseci. EPS će sa partnerima učiniti sve da se taj rok skrati koliko god je moguće, ali ne na štetu kvalitete radova”, izjavio je v. d. direktora Miroslav Tomašević, objašnjavajući da će se na ovaj način proizvoditi oko 115 milijuna kilovat-sati električne energije godišnje.

To je dovoljno za opskrbu oko 30.000 kućanstava. Inače, vjetar kao pogon za proizvodnju struje na području Braničevskog okruga biti će iskorišten i u Petrovcu na Mlavi. Tamo je predviđeno postavljanje 30 do 35 vjetroturbina.

“Zahvaljujući ovoj investiciji proračun naše lokalne samouprave svake godine uvećavat će se za značajan iznos”, izjavio je Duško Nedinić, predsjednik Općine.

Komentirajte prvi

New Report

Close