Iz pogona u Kragujevcu uskoro i električna Panda

Autor: Poslovni dnevnik , 19. siječanj 2024. u 06:31
Foto: Shutterstock

Potrebna je i prateća infrastruktura, što znači više električnih punionica na cestama u Srbiji, najavio je Vučić na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Kompanija Stellantis na ljeto počinje proizvodnju “fiat pande”, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na marginama foruma u Davosu. “Stellantis počinje proizvodnju male pande od lipnja, srpnja”, rekao je Vučić.

Prateća infrastruktura
Prema njegovim riječima, potrebna je i prateća infrastruktura, što znači više električnih punionica na cestama.

Kako je ranije rekao, u Kragujevcu bi mogla niknuti tvornica s najvećim izvoznim potencijalom, koja bi značajno doprinijela srpskom BDP-u u drugoj polovini 2024. godine – rekao je Vučić.

Kako je ranije najavljeno, za te će se potrebe izgraditi obilaznica duga 22 kilometra, a predviđena je za brzine od 100 kilometara na sat. Ovom obilaznicom spojit će se brze ceste Batočina – Kragujevac i Mrčajevac – Kragujevac, a teretni i teški promet bit će izmješten iz grada.

Vučić je u Davosu govorio i o drugim gospodarskim temama, prije svega o Rio Tintu i situaciji u zračnoj luci “Nikola Tesla”.

Prije nekoliko dana objavljeno je kako se oko 25 radnika vratilo u kragujevačku tvornicu nakon 11 mjeseci rada u tvornici Stellantisa u Tychyju u Poljskoj.

Nova prometnica

Kako je ranije najavljeno, izgradit će se obilaznica duga 22 kilometra, a predviđena je za brzine od 100 kilometara na sat.

Prema riječima predsjednika Samostalnog sindikata Tvornice automobila Kragujevac Saše Đorđevića, više od 100 radnika koji su na privremenom radu u tvornici automobila u slovačkoj Trnavi vratit će se u Kragujevac najkasnije do srpnja ove godine. Ovi radnici su u Slovačkoj od 2022. godine, jer su prihvatili ponudu tadašnjeg poslodavca “Fiata” da rade u slovačkoj fabrici, dok u Kragujevcu ne počne proizvodnja električnih vozila.

No, neki veliki dobavljači kragujevačke tvornice zatvaraju svoje pogone u Srbiji. Tako tvornica “Adient Seating”, dobavljač “Fiatovih” autosjedalica, koja je jedanaest godina radila u Industrijskoj zoni Grošnica, prestaje s radom do kraja veljače.

Prema saznanjima “Kragujevačkih novina”, Fiat nije planirao Adient kao dobavljača opreme za novi model automobila, jer će navodno sam izrađivati ​​sjedala. Oko 140 zaposlenih ne radi već godinu i pol, a oni koji nisu pristali na odlazak na rad u inozemstvo dobili su minimalnu plaću koju će primati do kraja sljedećeg mjeseca.

Kako je za Kragujevačke rekao Vuk Arsić, koji je zaposlen u toj firmi, radnicima se nudi da se prijave za prelazak u “Fiat” ili da se prijave za socijalni program, odnosno otpremnine, koje iznose do 600.000 dinara.

Koliko otkaza?
Prema njegovim saznanjima, većina proizvodnih radnika prijavila se za prelazak u “Fiat”, koji može primiti 70 do 80 ljudi, dok ostali čekaju otpremnine.

“Tvrtka ‘Adient’ je montirala sjedala od svojih dobavljača koji su isporučili metalne i druge dijelove. Po meni su sjedala bila najskuplji dio koji je ‘Fiat’ ugrađivao u svoja vozila, jer su ostale glavne dijelove dobili iz Italije.

Ali sada je pala odluka da sjedala za novi model, koji bi trebao biti lansiran ove godine, naprave sami”, rekao je sagovornik “Kragujevačkih novina”. “Adient” je američka tvrtka iz New Jerseya.

Komentirajte prvi

New Report

Close