ITM Grupa gradi dva vjetroparka pokraj Pančeva, a planira i dvije hidroelektrane

Autor: Poslovni.hr , 18. srpanj 2022. u 07:00
Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Čelnik ITM-a očekuje i da će Rusi uskoro početi u Srbiji kupovati autodijelove.

TM Grupa završava gradnju vjetroparka pokraj Pančeva, snage 120 megavata, i uskoro započinje drugi snage 270 megavata, na istoj lokaciji, otkrio je za eKapiju Toplica Spasojević, predsjednik kompanije.

Na pitanje šta je s najavom da će ITM graditi i hidroelektrane, Spasojević kaže da od te namjere nije odustao.

“Malo smo je odgodili zbog izmjena propisa i prosvjeda, ali spremamo se sljedeće godine graditi dvije na granici s Crnom Gorom, snage 24 i 13 megavata.

Kada je reč o proizvodnji i distribuciji smrznutog povrća, Spasojević kaže da su obnovili suradnju s Rusima nakon početnog udara kad su ruske banke izbačene iz SWIFT-a.

“Traže dosta našeg povrća, iako se trude zamijeniti ga vlastitom proizvodnjom kao što su uradili s pšenicom, iako su grašak i mahune zbog trenutačnog smrzavanja i skladištenja malo teža tehnologija kojom još nisu ovladali. S druge strane, uvoz jabuka prilično su smanjili i očekujem uskoro da i tu postanu izvoznici kao s pšenicom, ali kvalitetne sorte i dalje kupuju od nas”, objašnjava Spasojević, dodajući da je transport prema Rusiji dvostruko skuplji, bio je 3000, a sada je 7000 eura, tako da samo kvalitetna roba ide za Rusiju, i ono što sami ne mogu proizvesti.

Čelnik ITM-a očekuje i da će Rusi uskoro početi u Srbiji kupovati autodijelove.

“Neke tehnologije koje ne mogu nabaviti drugdje kupovat će od nas, npr. rezervne dijelove za autoindustriju. Sada imaju zalihe, ali uskoro će ih nestati, a mi imamo razvijenu automobilsku industriju kada je riječ o rezervnim dijelovima.

Govoreći o padu vrijednosti eura u odnosu na dolar, Spasojević kaže da će američke kompanije početi masovno kupovati europske tvrtke s tih 15% popusta koliko je trenutačno dolar jači od eura.

“Naše tvrtke ovisne su o energentima, a oni se obračunavaju u dolarima. Kad kupujete naftu morate platiti u dolarima, a robu prodajete tamo gde je sve vezano uz euro, pa ste na gubitku”, ističe Spasojević.

Komentirajte prvi

New Report

Close