Italija i dalje najveći kupac srpske pšenice

Autor: Poslovni.hr , 09. kolovoz 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Prije nego što se Rusija povukla iz crnomorskog sporazuma ukrajinske riječne luke na Dunavu činile su tek oko četvrtinu izvoza žitarica.

Prošlog mjeseca do rumunjske luke Constanca isporučeno je oko 19.000 tona žita, dok je čak 31.000 tona izvezena u Italiju koja i dalje održava poziciju najvećeg uvoznika pšenice iz Srbije, pokazuju podaci udruženja Žitounija.

“Ostale količine izvezene su u Albaniju, Makedoniju i BiH. I 2022, od srpnja pa do lipnja ove godine, Italija je bila glavni kupac. To se nastavilo, i nadam se da će tako ostati. Prije dvije godine došlo je do manjeg pada plasmana, ali 2022. na to tržište izvezli smo 200.000 tona žita”, kazao je Zdravko Šajatović direktor ovog udruženja. Prvi mjesec tekuće ekonomske godine donosi bolje rezultate i za mlinare koji su izvezli gotovo 16.000 tona brašna što je za oko 20 posto više u odnosu na prošlogodišnji mjesečni prosjek. Prema riječima Šajatovića mogući razlog rasta izvoza je to što su neke države imale manje prinose, ali i nešto niže cijene na tržištu. Prosječna izvozna cijena brašna bila je u srpnju nešto više od 280 eura po toni.

” To je bilo dosta jeftino, ali i pšenica je bila jeftina. Mislim da će cijene polako ići nagore i pšenice i brašna. Geopolitički faktori znatno utječu na cijenu žita, što nama kao zemlji izvoznici odgovara”, naveo je Šajatović. Globalne cijene žitarica povećane su nakon što je Rusija nedavno napala ukrajinsku luku na Dunavu. U napadu su uništene zgrade u luci Izmail, što je zaustavilo brodove koji su se spremali stići kako bi ukrcali ukrajinsko žito unatoč blokadi koju je Rusija uvela sredinom srpnja. Nakon napada porasle su cijene pšenice, reagirala je i burza u Chicagu za gotovo pet posto uslijed zabrinutosti zbog smanjenja globalnih zaliha zbog izbacivanja sa tržišta Ukrajine, jednog od najvećih svjtskih izvoznika. Kako prenose stručni mediji proizvođači u Ukrajini već osjećaju utjecaj, jer ne mogu isporučiti svoje proizvode. Prije nego što se Rusija povukla iz crnomorskog sporazuma ukrajinske riječne luke na Dunavu činile su tek oko četvrtinu izvoza žitarica. Sada je Constanca glavna ruta, a cilj Kijeva je da međunarodni brodovi stižu tamo i direktno utovaruju robu.

Komentirajte prvi

New Report

Close