Istječe odgoda fiskalizacije tržnica, rješenja još nema

Autor: Poslovni.hr , 30. studeni 2022. u 07:00
Foto: MILOŠ TEŠIĆ/ATAIMAGES/PIXSELL

Problem je kako stvoriti optimalne uvjete kako bi svi bili registrirani i država mogla naplatiti porez.

Predstavnik Udruženja prodavača na tržnicama Srđan Praštalo izjavio je za agenciju Beta kako oni čekaju Ministarstvo financija da odluči što će biti s Uredbom o fiskalizaciji, kojom je proljetos bilo odgođeno uvođenje fiskalnih kasa na pijace, a koja ističe 1. siječnja 2023., javlja portal danas.rs.

Prodavači na tržnicama, njih više od 50.000 u Srbiji, nekoliko su puta prosvjedovali u ožujku i travnju jer je fiskalizacija za njih trebala početi 1. svibnja. Potom je donijeta odluka da do 1. siječnja 2023. godine budu izuzeti iz sustava fiskalizacije “dok se ne nađe najadekvatnije rješenje” kojeg još nema.

Na pitanje imaju li udruge prodavača neke prijedloge za Ministarstvo, rekao je da oni ne odustaju od svojih zahtjeva. Podsjetio je da je glavni razlog za prosvjede bila “iznenadna odluka Ministarstva financija da se tržnice fiskaliziraju i da pijace nisu bile spremne za to”.

“Ostavljamo za sada odluku na Ministarstvu financija, da oni prvi izađu s nekim rješenjem i informacijama. Ne bi bilo fer da to mi prvi uradimo, a za sada smo optimisti”, rekao je Praštalo.

Problem je kako stvoriti optimalne uvjete kako bi svi bili registrirani i država mogla naplatiti porez.

“To je potrebno da bi pijaca preživjela konkurentsku utakmicu s ostalima. Naš najveći problem je konstantan pad prometa na tržnicama u Srbiji koji se uočava već 15-20 godina. Prosjek godina ljudi koji se bave prodajom na tržnicama sve je veći što znači da to nije atraktivna grana privrede”, naglasio je Srđan Praštalo.

Kupci uličnih i prodavača na tržnicama uglavnom su umirovljenici koji su sada, u visokoj inflaciji, najugroženiji pa je i zbog toga pao promet. Praštalo je Istaknuo kako su pijačni prodavači zahvalni Ministarstvu financija na odluci odgodi fiskalizacije tržnica “koja je privremeno spasila prodavače”.

Komentirajte prvi

New Report

Close