Irig i Vrdnik postaju sve popularnija destinacija, a privlače i hrvatske turiste

Autor: Nađa Irena Fišić , 27. listopad 2023. u 06:33

Općina Irig svake godine raste u turizmu, a ove su godine samo u kolovozu – kad se bilježi najveći broj gostiju – imali 40 tisuća noćenja.

Općina Irig i Banja Vrdnik sve su češće na turističkoj mapi Srbije, te u zadnjih nekoliko godina broj turista, noćenja i posjetitelja neprestano raste. Ponajprije zahvaljujući novom luksuznom hotelskom kompleksu “Fruške Terme” koji uključuje Hotel Premier Aqua i etno kompleks Vrdnička kula, te specijalnoj bolnici za rehabilitaciju “Termal” u banji Vrdnik.

Samo su ove godine u jednom mjesecu – kolovozu – imali 40 tisuća noćenja. Sama općina Irig u kojoj je 12 naselja inače broji 12 tisuća stanovnika.

Idealna lokacija

Smješteni su i na idealnoj poziciji na 45 minuta voženje od Beograda i pola sata od Novog Sada.

Upravo je stoga na inicijativu Turističke organizacije grada Iriga i općine Irig, uz podršku Ministarstva turizma i omladine Republike Srbije realiziran projekt rekonstrukcije centralnog trga i etno pijace u Banji Vrdnik, vrijednosti 13 440 000 dinara ili 114 000 eura.

Tako je nakon 40 godina u potpunosti rekonstruiran cijeli središnji plato u Banji Vrdnik, uključujući i popratnu tržnicu, novu rasvjetu, zaštitnu ogradu, parkiralište, kao i prilaz vozilima za utovar i istovar robe. Prostor će od sada služiti i za održavanje raznih događanja i koncerata, a rekonstruirana tržnica natkrivena je nadstrešnicom i prostire se na površini od 1300 metara kvadratnih. Na njoj se smjestilo 30 štandova koji nude voće, povrće, sireve, delikatese, domaće kolače, suvenire i vina domaćih proizvođača iz neposredne okolice.

Projekt rekonstrukcije trajao je četiri mjeseca od potpisivanja ugovora o sufinanciranju s Ministarstvom turizma i mladih i temeljem idejnog rješenja koje je izrađeno u prosincu prošle godine.

“Otvaramo multifunkcionalni prostor gdje su tržnica i trg za manifestacije, nakon što je ovaj dio bio devastiran. Ovo je druga faza u sređivanju centra Vrdnika, sredili smo park i sljedeće godine ide treća faza, a to je sređivanje još jednog parka. Ukupna vrijednost projekta je bila 13.440.000 dinara. Deset milijuna dinara smo dobili od Ministarstva turizma, a 3 milijuna je isfinancirala općina Irig,” rekao je predsjednik Općine Irig Tihomir Stojaković.

Napomenuo je kako općina Irig svake godine raste u turizmu. Ove su godine tako samo u kolovozu – kad se bilježi najveći broj gostiju – imali 40 tisuća noćenja. To je bio jasan znak da mora rasti i cijelo mjesto. Prošli kolovoz bilo je 20 posto manje gostiju, a dolaze uglavnom iz Hrvatske, Bosne i Crne Gore, kao i Beograđani i Novosađani. “Najviše su za rast zaslužne Fruške Terme gdje broj gostiju raste iz mjeseca u mjesec. Pored Termi imamo nekoliko objekata koji se grade, nekoliko manjih apartman hotela u izgradnji i očekujemo da će već drugog kolovoza biti otvoreni. Svatko tko sada uglavnom gradi ima i bazen, jer ljudi više ni neće doći ako nema bazena u smještaju, takvi su trendovi”, rekao je Stojaković i dodao kako u Vrdniku trenutno ima preko 100 bazena, ali je tu i vodovodna mreža koja pokriva potrebe od prije 30 godina, tako da je sve veći problem.

Jačanje infrastrukture

U planu je stoga projekcija vodovodne mreže kroz Vrdnik i magistralni vod, te će planovi biti gotovi do proljeća, a očekuju se i sufinanciranja Vlade Srbije i Vojvodine.

“Naš se budžet uvećao tri do četiri puta u odnosu od prije dvije godine zahvaljujući sredstvima kojima nam pomaže Vlada”, zaključio je predsjednik Općine Irig.

Komentirajte prvi

New Report

Close