IPARD III nudi srpskim ratarima 288 milijuna eura pomoći

Autor: Miroslav Kuskunović , 02. travanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Ukupno na raspolaganju 13 mjera, a Srbija je odabrala provedbu njih sedam.

Za Srbiju je, u trećem ciklusu provođenja Instrumenta pretpristupne pomoći za ruralni razvoj Evropske unije (IPARD), namijenjeno 288 milijuna eura, a uz obavezno sufinanciranje iz budžeta Srbije od 90 milijuna eura, domaćim poljoprivrednicima će biti na raspolaganju gotovo 380 milijuna eura pomoći, izjavio je programski menadžer u Delegaciji EU Srbiji Laslo Arendaš.

“Svakoj zemlji se u implementaciji ostavlja sloboda da sama izabere koje mjere će provoditi. Mi smo u trećem ciklusu IPARD-a dodali još dvije mjere što znači da je ukupno na raspolaganju 13 mjera, a Srbija je za sada odabrala za provođenje sedam mjera”, kazao je on na tribini na kojoj je predstavljen IPARD III program.

Investicije u imovinu
Kako je precizirao, od izabranih mjera četiri su prošle kroz proces akreditacije pred Europskom komisijom, a za ostale odabrane mjere taj proces će se dalje nastaviti.

23

milijuna eura bit će namijenjeno za nabavu novih traktora

“Trenutno je otvoren javni poziv u okviru Mjere 1 koja se odnosi na ulaganja u poljoprivredna gospodarstva”, rekao je Arendaš. Predstavnik IPARD Upravljačkog tijela Ministarstva poljoprivrede Srbije Rastko Cenić precizirao je kako se Mjera 1 odnosi na investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gospodarstava, te je podsjetio kako je ona u prethodnom IPARD II programu bila najtraženija i da su najveća sredstva bila isplaćena po ovom osnovu. Naveo je da je budžet za ovaj poziv nešto veći od 41 milijuna eura.

Kao primjer je naveo da je u sektoru mljekarstva u IPARD II programu bilo prihvatljivo 20 mliječnih krava, a u IPARD III od 30 do 300 mliječnih krava, ali na kraju investicije, što kako je objasnio, u teoriji znači da gospodarstvo koje nema krave tek na kraju investicijskog ciklusa u koji ulazi mora ispuniti ovaj specifičan kriterij. Isto važi i za sektor mesa i jaja, dok je za sektor voća i povrća tu je uvjet da investicija bude 50.000 eura.

“Ranije su ti kriteriji bili određeni površinom, a novi uvjeti su pokušaj da se izađe u susret poljoprivrednicima, jer nisu iste investicije u hektar maline i u hektar šljive”, rekao je Cenić.

Najavio je da bi naredni poziv za Mjeru 1 trebao biti u rujnu, trajao bi dva mjeseca i odnosio bi se isključivo na nabavku traktora.

“Mi smo za traktore planirali raspisati cijelu alokaciju. Europska komisija nam je dozvolila da 20 posto od proračuna za Mjeru 1 raspišemo za traktore što je nešto više od 23 milijuna eura”, precizirao je Cenić.

Tri nove mjere
Od kraja studenog do kraja prosinca, trebao bi biti otvoren i treći javni poziv u okviru Mjere 1 koji bi se odnosio na nabavu strojeva, mehanizacije i opreme.

“Odlučili smo se da u IPARD III programu pokušamo akreditirati tri nove mjere. To je Mjera 4, agro-ekološko-klimatska mjera, i nadamo se da ćemo do kraja godine uspjeti poslati akreditacijski paket i krenemo sa njenom implementacijom gdje će se poljoprivredniku po hektaru obračunavati operacije za koje se bude opredijelio da ih primjenjuje”, rekao je Cenić.

Komentirajte prvi

New Report

Close