Investitori su skloniji ulaganju u odmorišni turizam na sigurnijim tržištima

Autor: Marija Crnjak , 21. ožujak 2022. u 09:00
Marina Franolić, direktorice Bencha za srednju i istočnu Europu/R. Anić/PIXSELL

Središnja konferencija IDEEA od 17. do 19. svibnja u Beogradu.

Unatoč turbulentnim okolnostima koje su developere i investitore diljem svijeta stavile u stanje između šoka i krajnjeg opreza, globalna event kompanija Bench Events pokreće novi projekt za našu regiju pod nazivom IDEEA, niz događaja koji će istražiti potencijal ulaganja i razvoja hotela u srednjoj i istočnoj Europi.

Središnja konferencija IDEEA održat će se od 17. do 19. svibnja u Beogradu, a okupit će više od 300 ključnih igrača u raznim sektorima koji podržavaju ugostiteljstvo i hotelijerstvo, doznaje Poslovni dnevnik od Marine Franolić, direktorice Bencha za srednju i istočnu Europu.

M. Franolić upravo se vratila s poznate svjetske nekretninske konferencije MIPIM koja se godišnje održava u Cannesu, a ove godine unatoč dobrom posjetu prošla je u znaku velike zabrinutosti i opreza. Baš zbog toga uz održivost, aktualna situacija bit će glavna tema IDEEA konferencije, pojašnjava.

Oprez i optimizam
“Iako je MIPIM okupio ove godine gotovo 23 tisuće ljudi, što je gotovo kao u godinama prije pandemije, oprez i manjak optimizma primjetniji su nego u pandemiji, koja kao da je nosila manje neizvjesnosti nego aktualna zbivanja.

Investitore i developere sve manje motivira ona stara – uz veći rizik dolazi i veći profit – i sve više se okreću sigurnijim tržištima uz manju dobit, te zbog aktualnih ratnih zbivanja i geopolitičke situacije imaju velik oprez za ulaganja u zemljama koje nemaju demokratski poredak.

Sve to usmjerit će ih već u ovoj godini prema demokratskim europskim zemljama, pa i Hrvatskoj, no prije nego se ponadamo novim projektima trebamo imati na umu da Hrvatskoj kronično fale developeri i bolja administracija, što je samo u našoj odgovornosti”, pojašnjava Marina Franolić.

Osim okretanja biznisa na sigurnija tržišta, iako je i taj pojam danas neizvjestan, investitori su trenutno skloniji ulaganju u odmorišni segment turizma, s obzirom na to da je pandemija, a sada i invazija na Ukrajinu, srezala gradski i kongresni segment.

Smjestiti konferenciju IDEEA u regiju koja je okružena destinacijama za odmorišni turizam za Bench se stoga činilo kao pravi potez u ovom trenutku. Event IDEEA (Ulaganje u razvoj imovine istočne i srednje Europe) je u 2022. razvijena kao nadogradnja na regionalnu konferenciju Adria Hotel Forum (AHF), koja je i lani bila u Zagrebu, s tim da sada zemljama jadranske regije dodaju Bugarsku, Rumunjsku i Grčku, i stvaraju novu platformu za razvoj ugostiteljstva jugoistočne Europe.

Ključni igrači
Sama konferencija će biti događaj na visokoj razini i okupit će više od 300 ključnih igrača u ugostiteljskoj industriji, kaže Franolić: programere, investitore, ključne ljude u hotelskim operacijama, vlasnike, kao i predstavnike bankarskog i pravnog sektora.

Na konferenciji se između ostalih očekuju Dirk Bakker, voditelj sektora hotelijerstva za EMEA regiju u Colliers Internationalu, Mike Collini, Hiltonov potpredsjednik za razvoj za srednju, istočnu i južnu Europu, Izzat Dajani, izvršni direktor u fondu IMCapital Partners, Gerald Hanna, direktor ulaganja developera Revetas, dok će pregled tržišta napraviti stručni tim magazina Economist.

Komentirajte prvi

New Report

Close