Institut za umjetnu inteligenciju Srbije proslavio prvu godinu rada

Autor: Lucija Špiljak , 03. travanj 2022. u 10:22
Foto: Shutterstock

Prvi je to institut u regiji za istraživanje umjetne inteligencije i njezine primjene u različitim područjima.

Istraživačko-razvojni institut za umjetnu inteligenciju Srbije proslavio je prvu godinu rada u Znanstveno-tehnološkom parku u Novom Sadu, povodom čega su predstavili suradnju s Institutom za javno zdravstvo “Dr. Milan Jovanović Batut”, a dodijeljen je i Memorandum o razumijevanju između Instituta za umjetnu inteligenciju Srbije i tvrtke “NTT Data”.

Prvi je to institut u Srbiji i regiji za istraživanje umjetne inteligencije i njezine primjene u različitim područjima; od automobilske industrije, preko dijagnostike u medicini, poboljšanja sigurnosnih sustava financijskih institucija do dizajna novih lijekova i materijala.

Najbolja praksa
“Drago mi je da smo u kratko vrijeme uspjeli postaviti temelje Instituta za umjetnu inteligenciju Srbije i ujediniti najbolju praksu iz cijelog svijeta u jednu znanstveno-istraživačku instituciju. Od danas nam je ukazano veliko povjerenje, jer ćemo s Institutom za javno zdravstvo Srbije ‘Dr. Milan Jovanović Batut’ imati priliku dati svoj doprinos razvoju i primjeni umjetne inteligencije u medicini, i tako unaprijediti naše društvo.

Institut nastoji povezati znanost i gospodarstvo, a naši istraživački kapaciteti doprinijet će razvoju i transferu tehnologije u području umjetne inteligencije i strojnog učenja u Srbiji.

Ćulibrk

Sretni smo što je u Srbiji prepoznat značaj inovativnih tehnologija i što ćemo kroz lokalna partnerstva imati priliku razmjenjivati znanja i iskustva.

Dijeljenjem znanja pomoći ćemo tvrtkama i pojedincima da uđu na tržište umjetne inteligencije, a kroz suradnju s našim poslovnim partnerima i NTT podacima, koju smo započeli sada, imat ćemo priliku steći nova iskustva i unaprijediti vještine naših istraživača. inovativnih proizvoda i pretvoriti znanje u komercijalna rješenja za globalno tržište.

Prva godina je iza nas, oformili smo izniman tim nad kojim ‘sunce nikad ne zalazi’. Nastavit ćemo podržavati razvoj ekonomije temeljene na znanju u području umjetne inteligencije i nastojati postati globalni centar izvrsnosti u znanstvenom istraživanju”, poručio je v.d. direktor Instituta za umjetnu inteligenciju Srbije dr. Dubravko Ćulibrk.

Potpisan memorandum
Također, Institut za umjetnu inteligenciju Srbije i tvrtka “NTT Data” potpisali su Memorandum o razumijevanju, a u sklopu obilježavanja godišnjice Instituta upriličeno je svečano predstavljanje dokumenta koji će omogućiti zajedničke aktivnosti na razvoju i implementaciji novih tehnologija.

NTT Data je inače japanska tvrtka, dio NTT grupe (Nippon Telegraph and Telephone) za IT usluge, sa sjedištem u Tokiju. Imaju ured u Novom Sadu gdje posluju od 2016. godine i gdje okupljaju multidisciplinarne timove aktivne u području istraživanja, kreiranja i implementacije nekih od najinovativnijih rješenja u raznim industrijama; proizvodnim i uslužnim djelatnostima te javnom sektoru.

“Sretni smo što je u Srbiji prepoznat značaj inovativnih tehnologija i što ćemo kroz lokalna partnerstva imati priliku razmjenjivati znanja i iskustva i doprinositi daljnjem tehnološkom napretku zajednice, ali i nastaviti jačati i graditi svoje kapacitete.

Kako je naša lokalna podružnica u Novom Sadu već prepoznata kako unutar kompanije tako i među globalnim partnerima, među kojima su i neke od najuspješnijih svjetskih kompanija, po visokoj stručnosti u realizaciji istraživačko-razvojnih projekata, uvjereni smo da će ovo partnerstvo doprinijeti daljnjoj afirmaciji obiju strana kroz rad na zajedničkim projektima i realizaciju inovativnih rješenja”, rekao je regionalni direktor za istraživanje i razvoj i inovacije tvrtke NTT Data Bojan Mrazovac.

Vodeći istraživač Instituta za umjetnu inteligenciju Srbije dr. Branislav Kisačanin osvrnuo se na najnovija otkrića umjetne inteligencije, kao i prilike i mogućnosti razvoja ovog područja u Srbiji. Istaknuo je pritom važnost gospodarskog razvoja temeljenog na umjetnoj inteligenciji te podsjetio da su ljudski resursi ključni čimbenik gospodarskog razvoja na ovom području.

Komentirajte prvi

New Report

Close