Inspektorima promaklo 300 zgrada većih od tisuću kvadrata!?

Autor: Poslovni dnevnik , 12. siječanj 2023. u 07:00
BIRN je u Beogradu pronašao pola milijuna spornih kvadrata/D. Marušić/PIXSELL

Istraživanje pokazuje da su legalizirane divlje gradnje koje nisu postojale ili nisu bili završene do studenog 2015., što se jasno vidi na satelitskoj snimci iz te godine.

Istraživanje Balkanske istraživačke mreže (BIRN) pokazalo je da je u Beogradu u proteklih sedam godina ozakonjeno 450.000 kvadrata stambenih objekata, koji su dijelom ili potpuno izgrađeni bez dozvole, a grubom računicom današnja vrijednost tih zgrada premašuje milijardu eura, javlja portal danas.rs.

Istraživanje pokazuje da su legalizirane divlje gradnje koje nisu postojale ili nisu bili završene do studenog 2015., što se jasno vidi na satelitskoj snimci iz te godine.

Novinari BIRN uz pomoć otvorenih izvora pretraživali su kartu grada i uspoređivali podatke sa satelitske snimke s podacima iz Katastra i Registra građevinskih dozvola Agencije za privredne registre. Napominju kako je beogradski Sekretarijat za poslove ozakonjenja ignorirao njihove zahtjeve da im dostavi rješenja o legalizaciji koja bi po zakonu trebala biti dostupna javnosti!

Istraživači BIRN-a pronašli su više od 300 objekata na prostoru glavnog grada, uglavnom stambenih zgrada većih od tisuću kvadrata, koji su u potpunosti ili djelomično izgrađeni nelegalno nakon satelitske snimke iz 2015., te su naknadno ozakonjeni.

Dokumentacija do koje je BIRN došao pokazuje da su 2016, 2017. i 2018., općinski građevinski inspektori u više navrata lažno prikazivali stanje na terenu, tvrdeći u svojim rješenjima da su izlaskom na teren ustanovili da su višekatnice u potpunosti izgrađene neposredno prije stupanja Zakona o ozakonjenju na snagu, odnosno prije studenog 2015.

Pošto bi od građevinskih inspektora dobili takva rješenja, općine su ih slale Sekretarijatu za poslove ozakonjenja, koji je legalizirao građevine i to bez provjere – gledanja satelitskih snimaka, što im je bila obaveza, dodaje BIRN. 

Komentirajte prvi

New Report

Close