Inovacija iz Sombora rješava globalne probleme poljoprivrede

Autor: Miroslav Kuskunović , 08. studeni 2022. u 07:00
ABS digitalna platforma štedi poljoprivrednicima 100 posto vremena potrebnog za prikupljanje ponuda/Shutterstock

Poljoprivrednici dobili digitalni vodič za planiranje ulaganja u proizvodnju, a kompanije – dobavljači, imaju uvid u pojedinačne proizvodne planove svakog proizvođača.

Somborski startup “Agro budžet sistem-ABS” razvio je inovativno softversko rješenje za optimizaciju ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju i predviđanje konačnih financijskih rezultata proizvodnje.

Ova inovativna automatizirana ABS digitalna platformu korisna je kako za dobavljače tako i za poljoprivrednike, objavljeno je iz Privredne komore Srbije.

Poljoprivredni proizvođači dobili su digitalni vodič za planiranje ulaganja u proizvodnju, a kompanije – dobavljači, imaju uvid u pojedinačne proizvodne planove svakog poljoprivrednog proizvođača i na temelju toga mogu kreirati ponudu.

“Ovim je stvoreno win-win rješenje za obje grupe korisnika. Digitalni vodič za ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju kreira se na temelju potpuno automatiziranog procesa odabira najpovoljnije ponude kreirane od dobavljača direktno na ABS platformi”, objašnjava Aleksandar Marotić, koordinator projekta ABS digitalne platforme.

Prikupljanje, obrada i odabir najpovoljnije ponude vrši se na temelju ponuda roba i usluga iz 18 različitih gospodarskih sektora koje svojim aktivnostima prate poljoprivrednu proizvodnju, od izbora sjemena i sadnog materijala, njegovanja usjeva, preko zaštite bilja, strojne obrade zemlje i skladištenja, do plasmana poljoprivrednih proizvoda, transporta, subvencija…

“Projekcija razine potrebnog ulaganja kao i financijskog rezultata proizvodnje vrši se za svaku proizvodnu parcelu posebno, kao i na nivou ukupne proizvodne površine”, navodi Marotić i dodaje da je rješenje primjenjivo i u konceptu precizne poljoprivrede.

ABS digitalna platforma štedi poljoprivrednicima 100 posto vremena potrebnog za prikupljanje ponuda od različitih dobavljača roba i usluga i značajno povećava komfor u planiranju proizvodnje.

Isto tako sprječava gubitak profita poljoprivrednicima za više od 15 posto. Poljoprivrednicima omogućava uštedu u potrebnim inputima više od 30 posto, poput potrošnje goriva, gnojiva, zaštitnih sredstava, kao i u administrativnim troškovima.

Kompanije dobavljači mogu steći uvid u planove proizvodnje poljoprivrednika i kreiraju personalizirane ponude roba i usluga. Tako se povećava broj novih kupaca i produžava “životni vijek” postojećih.

U Regionalnoj privrednoj komori Sombor nedavno je održana prezentacija projekta “Agro budžet sistem” s ciljem da se u što kraćem razdoblju pomogne razvoju tradicionalne poljoprivrede i pomogne da se ona pretvori u tržišno orijentiranu modernu gospodarsku granu.

Komentirajte prvi

New Report

Close