Inovacija iz Novog Sada – robotizirana berba jabuka

Autor: Miroslav Kuskunović , 20. ožujak 2024. u 07:00
Foto: Shutterstock

Na Fakultetu tehničkih znanosti se već duže radi na razvoju robotičke ruke s tri adaptivna prsta, koja sadrži napredne modele kontrole i stupanj detekcije sile, koji se temelji na nizu senzora.

U suradnji Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i Fakulteta tehničkih znanosti udareni su temelji projekta čije bi ishodište mogla biti potpuno robotizirana berba jabuka.

“Berba je danas jedna od rijetkih zadataka u nasadima voća koji se obavlja isključivo ručno. S druge strane, radnu snagu je sve teže pronaći, samim tim sve je skuplja, što značajno komplicira cijelu financijsku konstrukciju proizvođača. I već se dugo pokušava pronaći rješenje kako bi se ta radna snaga, koje ionako nemamo, mogla nekako zamijeniti robotima”. kaže za Dnevnik Nenad Magazin, profesor voćarstva na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

Želja i voćara i industrije je da se što prije dođe do efikasnog rješenja i ono implementira u praksi, i u svijetu se već ušlo u ne samo u demonstracijsku nego i u komercijalnu primjenu robota u berbi jabuka. Međutim, ta vrsta automatizacije baš i nije dostigla željenu razinu, jer u postojećim nasadima često nepremostivu prepreku robotima predstavljaju grane, kažu stručnjaci.

“Ono što smo mi vidjeli kao potencijal, na temelju rezultata nekih ranijih naših istraživanja, je da zapravo izmijenimo voćnjak, odnosno da ga prilagodimo robotiziranoj berbi. A to praktično znači da nasad više ne bude trodimenzionalan nego da ga učinimo dvodimenzionalnim. Iako to možda zvuči čudno, zapravo je to moguće uraditi, zato što je Poljoprivredni fakultet u prethodnih nekoliko godina stvorio i izbacio na tržište šest stubastih sorti jabuke”, pojašnjava Magazin. Na Fakultetu tehničkih znanosti se već duže radi na razvoju robotičke ruke s tri adaptivna prsta, koja sadrži napredne modele kontrole i stupanj detekcije sile, koji se temelji na nizu senzora.

“Paralelno s tim, tehnikama umjetne inteligencije i strojnog učenja moguće je ruku obučiti tako da može da prepozna različite teksture i površine, pa samim tim i podesi kut hvatanja. Pri tome je u pitanju rješenje koji je funkcionalno usporedivo s postojećim “hvataljkama” na svjetskom tržištu, ali je značajno jeftinije, kaže Magazin. 

Komentirajte prvi

New Report

Close