Inflacija u Srbiji ipak pada, ali za građane je tempo prespor

Autor: Poslovni dnevnik , 15. svibanj 2024. u 05:10
Cijene u restoranima i kafićima više su nego lani za 10,9 posto/Shutterstock

Cijene proizvoda i usluga za osobnu potrošnju u travnju 2024. na godišnjoj su razini više u prosjeku za 5 posto.

Cijene proizvoda i usluga za osobnu potrošnju u travnju 2024. u odnosu na travanj prošle godine više su u prosjeku za 5 posto. U odnosu na ožujak ove godine cijene su u prosjeku više za 0,7 posto, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Ukupna međugodišnja inflacija u ožujku ove godine također je iznosila pet posto, odnosno cijene usluga i proizvoda osobne potrošnje u tom su mjesecu bile više u odnosu na ožujak 2023. godine.

Tabaković zadovoljna
U odnosu na travanj 2023. hrana i bezalkoholna pića poskupjeli su u prosjeku za 2,9 posto – od toga meso za 8 posto, šećer, džem, med i čokolada za 6,5 ​​posto, riba za 5,5 posto, voće za 4,6 posto, mlijeko, sir i jaja 2 posto, a kruh i žitarice 0,1 posto.

Cijene mineralne vode, bezalkoholnih pića i sokova više su u prosjeku za 8,9 posto u odnosu na travanj prošle godine. S druge strane, povrće je u travnju pojeftinilo za 3,4 posto, a ulja i masti za 4,8 posto u odnosu na travanj 2023. godine.

Struja za kućanstva u travnju je u odnosu na prošlu godinu bila skuplja 15 posto, a plin 19,4 posto. Cijene odjeće i obuće u prosjeku su više za 5,9 posto, a cijene usluga u frizerskim i kozmetičkim salonima više su za 15,8 posto.

Cijene u restoranima, kafićima i menzama više su nego lani za 10,9 posto, a cijene usluga smještaja za 5,2 posto. Skuplje su i zdravstvene usluge. U travnju su medicinske usluge u prosjeku poskupjele za 14,8 posto, a stomatološke usluge u prosjeku su skuplje za 5,6 posto.

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je u utorak da se očekuje da inflacija u Srbiji uđe u ciljane granice već u svibnju, dok se u prethodnoj projekciji njen povratak u te okvire očekivao sredinom godine.

Ona je na predstavljanju “Izveštaja o inflaciji – svibanj 2024”, koji je usvojio Izvršni odbor NBS na sjednici održanoj 10. svibnja, rekla da je inflacija u Srbiji u snažnoj silaznoj putanji, a da se poslednjih meseci usporava. brže od očekivanog.

“U prvom tromjesečju ove godine gospodarska aktivnost ubrzala se iznad naših očekivanja na 4,6 posto na godišnjoj razini, zbog čega smatramo da je izvjesnije da će u ovoj godini biti ostvarena stopa rasta od 3,5 posto”, rekla je Tabaković.

Istaknula je kako sve to potvrđuje da je monetarna politika Srbije bila adekvatna te da je istovremeno osigurala srednjoročnu stabilnost cijena, nastavak pozitivnih stopa gospodarskog rasta i očuvanje pokazatelja problematičnih kredita blizu povijesno najniže razine od tri posto.

Prema njezinim riječima, ukupna inflacija u travnju ove godine iznosila je pet posto i bila je više od tri puta manja od vrhunca iz ožujka prošle godine.

“Daljnjem usporavanju inflacije uvelike je pridonio niži rast cijena hrane uslijed popuštanja globalnih troškovnih pritisaka, koji je od veljače niži od razine ukupne inflacije te je u travnju iznosio 2,9 posto”, rekla je Tabaković.

I dalje preskupo
I dok su u NBS-u zadovoljni, građani se na dnevnoj razini susreću s onim što se kolokvijalno naziva “umjetnost preživljavanja”, piše beogradski Danas.

Razlog je jasan. Najviše je poskupjelo ono bez čega se ne može živjeti i što niti jedan građanin ne može izbjeći u svakodnevnom životu.

S druge strane spektra, dok se iznos sredstava koji se izdvaja za preživljavanje povećava, novac koji se troši na zdravstvo zauzima manji postotak ukupne potrošnje.

Ali i bez brojki jedno je jasno. Građani Srbije većinu svog života provodi kako bi se ugrijao i prehranio. To je jasno svima koji idu u trgovine i u pošte platiti račune. Ne treba im nitko kako bi shvatili koliko im je doista “porasla plaća ili mirovina”.

Dovoljno je pogledati u novčanik i izračunati koliko je dana do kraja mjeseca. U Srbiji već desetljećima peku taj neugodni “zanat”.

Komentirajte prvi

New Report

Close