Inflacija na kraju godine u Srbiji na razini od oko osam posto

Autor: Miroslav Kuskunović , 17. studeni 2023. u 05:55
Foto: Shutterstock

Usporavanje na 8,5 posto i povratak na jednocifrenu razinu rezultat je nižeg rasta cijena hrane, ali cijena u okviru bazne inflacije, indeks potrošačkih cijena alkohola i cigareta.

Međugodišnja inflacija u listopadu od 8,5 posto je bila niža od očekivanja Narodne banke Srbije iz kolovoza, a najnovije procjene su da će ona krajem godine pasti na oko osam posto, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Očekuje se da se inflacija u granice cilja vrati polovicom iduće godine, a da će se zatim nastaviti usporavati.

Prema očekivanjima
Guvernerka Narodne banke Jorgovanka Tabaković je, na predstavljanju kvartalnog izvještaja o inflaciji, rekla da su, i pored dodatnog povećanja neizvjesnosti, kretanja u mnogim sektorima u skladu s očekivanjima iz prethodnog izvještaja, pa čak i bolje.

Poboljšani trendovi

I pored dodatnog povećanja neizvjesnosti, kretanja u mnogim sektorima u skladu s očekivanjima iz prethodnog izvještaja, pa čak i bolje.

“Inflacija je u listopadu bila 8,5 posto i kreće se na nešto nižoj razini od očekivanja iz kolovoza. Usporavanje na 8,5 posto i povratak na jednocifrenu razinu rezultat je nižeg rasta cijena hrane, ali cijena u okviru bazne inflacije, indeks potrošačkih cijena alkohola i cigareta, koje su usporile rast takvom kretanju bazne, a time i ukupne inflacije, doprinosi popuštanje globalnih troškovnih pritisaka, zaoštravanje monetarnih uvjeta, kao i smanjenje kratkoročnih inflacijskih očekivanja financijskog sektora i gospodarstva”, kaže Tabaković.

Iznijela je podatak da je rast BDP-a ubrzan na 3,5 međugodišnje, što je iznad ranijih očekivanja. “Imajući u vidu kretanja, rast na kraju godine će biti oko 2,5 posto. Imamo vrlo snažno poboljšanje eksterne pozicije, deficit tekućeg računa je iznosio 1,6 posto BDP-a, tako da ga je priljev po osnovu stranih investicija višestruko premašio.

Devizne rezerve su porasle na 24,4 milijarde eura na kraju listopada”, rekla je Tabaković. Istaknula je kako će fiskalni deficit u ovoj godini biti manji od inicijalno planiranog i iznosit će oko 2,8 posto BDP-a, što će ubrzati pad javnog duga. “Mjera ograničavanja kamatnih stopa na kredite odmjerena je sa svih aspekata, procjenjujemo da donošenje ove mjere ni na koji način ne ugrožava poslovanje bankarskog sektora, a doprinosi financijskoj stabilnosti.

Povećava se raspoloživi dohodak stanovništva, a nije riječ o sumi koja može ugroziti padanje inflacije, može samo da doprinese oporavku potrošnje koji je neophodan da bismo ostvari očekivani rast”, navodi Tabaković. Navodi i da će se u prvom ili najkasnije početkom drugog tromjesečja iduće godine, sa padanjem inflacije, “kamatna stopa vratiti u pozitivni teritorij”.

“Čak i zadržavanjem referentne kamate od 6,5 posto, NBS će djelovati sve restriktivnije, čime snažno doprinosimo smanjenju inflacije”, navodi Tabaković.

Suradnja s MMF-om
Guvernerka je također izjavila kako Srbija ne planira od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) povlačiti tranšu odobrenih sredstava jer ne želi plaćati kamate, kao i da će sa tom međunarodnom institucijom prijeći iz financijskog “stand by aranžmana u aranžman iz predostrožnosti”.

Navela je i da se trenutno sa MMF-om ne razgovara o povlačenju sredstava, ali da je odluka predstavnika Srbije, praktično, već donijeta i da će na snazi biti aranžman iz predostrožnosti, pod uvjetom da se ne pogoršaju geopolitičke okolnosti. Odbor izvršnih direktora MMF-a Srbiji je u prosincu prošle godine odobrio stand by aranžman u iznosu od 2,4 milijarde eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close