Iako se najviše izvozi jabuka, jedno drugo voće donosi im najviše novca

Autor: Poslovni.hr , 09. svibanj 2022. u 09:57
Foto: Pixabay

Agroanalitičar Goran Đaković rekao je da je ponovo oboren rekord što se tiče izvoza voća.

Srbija je prošle godine izvezla voća u vrijednosti od preko 800 milijuna eura, što je praktično četvrtina od ukupnog izvoza poljoprivrednih proizvoda, javlja B92.

Na tako dobar balans utjecala i cijena voća. Tu su posebno bili zadovoljni i to poslije dužeg vremena – malinari.

Agroanalitičar i urednik Agrobiznis magazina Goran Đaković rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da podatci kažu da nema razloga za zabrinutost, prema onome za prvi kvartal – ponovo smo oborili rekord što se tiče izvoza voća – 824,1 milijun eura je bio prošle godine, ove godine imamo rast za prvi kvartal 24 posto , za četvrtinu više.

“Prošle godine točno 206 milijuna eura u ovo vrijeme smo zaradili, ove godine 256 milijuna eura, dakle, 50 milijuna eura više nego prošlogodišnji rekord”, rekao je Đaković.

Prema njegovim riječima, poljoprivreda je u posljednjih nekoliko godina rekorder, svake godine imamo sve bolji i bolji rezultat, dobro je vođena agrarna politika.

“Ministar Nedinović je već pet i po godina u ovom resoru, značajno više novca je uloženo u poljoprivrednu proizvodnju. Kada više ulažete, više osuvremenjujete proizvodnju. Nasadi jabuke više ne izgledaju kao nekada”, podvukao je Đaković.

Đaković navodi da je sada sve suvremenije i uređenije, Ministarstvo poljoprivrede daje 50 posto novca za svaki novi nasad, bilo da je u pitanju, malina, jabuka, šljiva, kruška, marelica.

Jabuka se količinski najviše izvozi, a malina najviše novca donosi, čak i više u odnosu na jabuku, napominje Đaković.

Iduća po novcu i po količini je kupina, pa višnja. Od malina zaradimo 300 milijuna eura, kaže Đaković.

Izvoz i ratno stanje

“Sve je kao što je bilo osim Ruske Federacije, potražnja je dobra, naši ljudi idu na sajmove, ugovaraju se novi poslovi, nova tržišta su Egipat, Indija, Indonezija – naročito se to odnosi na jabuku”, rekao je Đaković odgovarajući na pitanje kakvo je sada stanje.

Došlo je do malih izmjena zbog ratnog stanja, jedan dio ide na Bjelorusiju, drugi na Estoniju, nađeni su načini da se roba transportira u Rusiju koja nam je značajan faktor, naročito kada je u pitanju jabuka i jagoda, dodaje Đaković.

Jagoda atraktivna i za proizvođače i za izvoz

Đaković kaže da je jagoda izuzetno atraktivna i izazovna za proizvodnju, jer treba dosta znanja. Gornja Vranjska je poznat kraj po proizvodnji jagoda.

“Ono što bi oni trebali čuti od mene je da je cijena u Šumadiji 400 dinara, do prije tri dana je bila 500 dinara, tako da bi trebalo da se bolje organiziraju i ne dozvole da cijena naglo pada”, kaže on.

Napominje da je to korektna cijena, pogotovo od 500 dinara kao što je bilo na početku berbe, to je cijena kakva bi trebala biti.

“Kao što smo spremni da platimo neke skupe mobilne telefone, i da ulažemo u svoj izgled, tako treba da platimo i rad poljoprivrednih proizvođača”, kaže Đaković.

Naši klimatski utjecaji su mnogo povoljniji za jagode i one su kvalitetnije od grčkih, napomenuo je on.

Nijemci vole jagode

Nijemci su ti, kako kaže, koji najviše vole jesti naše jagode, naše voće generalno. Tu su Belgija i Francuska. Ne bi ovakve proizvodnje bilo da nema dovoljno mineralnih gnojiva i prihrane.

“Moramo pripremiti sjetvu i za jesen i gnjojiti usjeve koji su trenutno na njivama. Ako nemate mineralnih gnojiva, nećete imati dobre prinose, a samim tim nećete imati dobre rezultate u proizvodnji”, rekao je Đaković.

“Prije 20 godina kada sam se počeo baviti poljoprivrednom – to je bila tema malo pre vremenske prognoze, danas je tema broj jedan u svim medijima, o tome se priča”, rekao je Đaković.

Žitarice i kvote

Đaković kaže da Srbija ima dovoljno pšenice za vlastite potrebe i za izvoz, te da su do veljače izvezli oko 700.000 tona pšenice i kukuruza.

“Imamo dovoljno i na zalihama, odlično je stanje svih usjeva, što se tiče sadašnje sjetve, kukuruz je već nikao. Odgovarala bi nam kiša. Mi smo pretežni izvoznik hrane, s pet milijardi dolara koliko smo prošle godine izvezli, oborili smo rekord”, zaključio je Đaković.

Komentirajte prvi

New Report

Close