I Švicarci se pomamili za rakijom, u 2022. izvoz će premašiti milijun eura

Autor: Poslovni.hr , 24. studeni 2022. u 07:13
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Kragujevac će u subotu biti domaćin 3. izdanja Šumadijskog festivala rakije s više od 40 izlagača.

Šumadijski festival rakije, treći po redu, održat će se u subotu, 26. studenoga u Kragujevcu. U Exclusive event centru bit će više od 40 izlagača, među kojima su neke od najpoznatijih destilerija iz Srbije, piše eKapija.

Manifestacija će biti otvorena za posjetitelje od 13 do 22 sata, a cijena ulaznice je 500 dinara. Šumadijski festival rakije nastao je s ciljem bolje pozicioniranosti destilerija kroz promociju, distribuciju i prodaju proizvoda, kao i razvoja i promocije rakijskih turističkih tura, rečeno je na konferenciji za novinare u Privrednoj komori Srbije.

Jedini festival te vrste

Predstavnici organizatora festivala, Gradske turistička organizacija Kragujevac i Asocijacija proizvođača rakije “Šumadijska rakija”, istaknuli su da su proizvođači rakije čuvari tradicije i svega najboljeg što ona znači.

Takve manifestacije od velikog su značaja za daljnje brendiranje naših proizvođača i destilerija te su podrška daljem rastu izvoza jakih alkoholnih pića i rastu bruto domaćeg proizvoda – kaže direktor PKS – RPK – Kragujevac Predrag Lučić. Naveo je i da je iz regije Šumadije i Pomoravlja za devet mjeseci ove godine izvezeno jakih alkoholnih pića u vrijednosti od 775.000 eura, što je rast od 63,8% u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Jasno je da će izvoz jakih alkoholnih pića iz ove regije za cijelu godinu premašiti milijun eura – rekao je Lučić.

Predsjednik Asocijacije proizvođača rakije “Šumadijska rakija” Goran Mijailović kazao je da je Šumadijski festival rakije jedini te vrste u Srbiji. On je istakao da je svake godine sve bolja kvaliteta rakije proizvedene u Srbiji, što pokazuju ocjene uzorka uzetih iz trgovina.

Predstavnica Turističke organizacije Kragujevca Emina Dramlić rekla je da je Šumadijski festival rakije jedan od oblika gastro-turizma i podrška seoskom turizmu. Ovo je prilika da turistima, posebno onima iz inozemstva, približimo našu tradiciju i kulturu – istaknula je Dramlić.

Tajnik Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS Aleksandar Bogunović rekao je da je 2016. godine pojednostavljena procedura registra proizvođača jakih alkoholnih pića i da ih je sada ukupno 930.

Registracija proizvođača rakije znači da su oni pod nadzorom i da su njihovi proizvodi sigurni – kazao je Bogunović i dodao da se legalni proizvođači ne mogu izboriti s velikim sivim tržištem.

Hrvatska, Njemačka…

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije prošle je godine proizvedeno oko 26,1 milijun litara rakije.

Pored registriranih proizvođača jakih alkoholnih pića, velik je broj individualnih proizvođača, odnosno građana koji proizvode rakiju za vlastite potrebe. Procjenjuje se da s količinom rakije proizvedene za vlastite potrebe u domaćinstvima, ukupna količina proizvedene rakije godišnje iznosi oko 50 milijuna litara.

U devet mjeseci ove godine, izvoz rakija od voća povećan je za oko 30% u odnosu na isti period prošle godine i dostigao je vrijednost veću od 10 milijuna eura, dok je izvoz u 2021. godinu u odnosu na prethodnu bio veći za 46%. Vrijednosno se najviše rakije izvozi u Hrvatsku, Njemačku, Crnu Goru, SAD i BiH, a najveći rast vrijednosti izvoza u 2022. zabilježen je na tržište Švicarske.

Prema podacima Republičkog zavoda za statitstiku procjena je da će ove godine proizvodnja šljive biti veća za 15% u odnosu na prošlu godinu, što će pozitivno utjecati i na daljnji rast proizvodnje i izvoza rakije od voća, jer se oko 70% šljive preradi u rakiju.

Komentirajte prvi

New Report

Close