I Srbija može sudjelovati u zajedničkoj kupovini plina EU

Autor: Poslovni dnevnik , 26. travanj 2023. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Prikupljanje potražnje otvoreno je za tvrtke potrošače plina i trgovce tom energijom iz članica EU i zemalja Energetske zajednice.

Europska komisija danas pokreće evidentiranje potreba za plinom kao pripremu za zajedničku kupnju plina na razini EU, a Srbija će kao jedna od članica Energetske zajednice moći sudjelovati u tom procesu.

U tom će procesu europske tvrtke moći registrirati svoje potrebe za kupnjom plina kroz mehanizam AggregateEU ​​, a cilj je pravodobnim punjenjem skladišta plina pripremiti EU za sljedeću zimu.

Prikupljanje potražnje otvoreno je za tvrtke potrošače plina i trgovce tom energijom iz članica EU i zemalja Energetske zajednice – Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Gruzije, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Moldavije i Ukrajine, objavila je Europska komisija.

Zajednička kupnja također bi trebala donijeti više utjecaja u pregovorima o cijenama s međunarodnim dobavljačima.

Prijavljene tvrtke imaju rok od tjedan dana, do 2. svibnja, da se jave na prvi poziv. Nakon što tvrtke dostave zahtjeve, tražene količine bit će objedinjene u jedan agregat za nadmetanje na svjetskom tržištu.

Nakon što mehanizam AggregateEU ​​uskladi zajedničku europsku potražnju s ponudama međunarodnih dobavljača plina, tvrtke će započeti pregovore s dobavljačima o uvjetima kupnje i isporuke, rekla je Komisija.

Prvi kupoprodajni ugovori očekuju se prije ljeta, rečeno je. Daljnji natječaji provodit će se svaka dva mjeseca idućih godinu dana, a tvrtke ostaju otvorene za registraciju za AggregateEU. Prema podacima Povjerenstva, do sada je prijavljeno 76 tvrtki, a neke su u postupku prijave.

Navodi se i da su se članice EU-a obvezale sudjelovati u prikupljanju potražnje s najmanje 15 posto svojih nacionalnih ciljeva za skladište plina, što je oko 13,5 milijardi prostornih metara plina godišnje.

Skladište plina i ciljevi zajedničke kupnje dogovoreni su 2022. kao hitan odgovor na rusko nastojanje da upotrijebi energiju kao oružje i na neviđeni skok cijena nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close