‘Hotelski biznis ima veliku perspektivu, ali i izazove koje moramo sistematski rješavati’

Autor: Nadja Irena Fišić , 20. lipanj 2022. u 14:00
Andrej Sovrović/MILOŠ JOVANOVIĆ

Andrej Sovrović, direktor hotelskog sektora Delta Holdinga o planovima kompanije za daljni razvoj.

Andrej Sovrović mladi je srpski biznismen, koji je sa samo 30 godina na čelu hotelskog sektora srpske kompanije Delta Holding i jedan od pripadnika mlade generacije koje posluju drugačije i modernije.

Diplomirao je na Univerzitetskom koledžu u Londonu (UCL), na smjeru političkih nauka, master studije iz Međunarodne političke ekonomije završio je na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka (LSE).

Odmah posle studija se vratio u Srbiju za koju smatra da ima veliki potencijal postati poslovna sila.

Iako je i sam visoko obrazovan, smatra kako je vrijeme oslanjanja samo na životopis prošlost, te ističe kako u Delti iznad svega forsiraju najbolju moguću formulu: daju priliku već formiranim pojedincima, ali i onima koji žele uz rad učiti i napredovati bez obzira na njihovo prethodno iskustvo.

Educiranje radnika
Na nedavnoj je konferenciji NLB-a u Beogradu rekao kako lideri imaju odgovornost educirati i doprinijeti društvu, te je prilično optimističan oko kulture poslovanja u Srbiji.

“Poslovni ambijent se poprilično mijenja na bolje, primjećujemo i napredak određenih zakonskih propisa u proteklim godinama. Naravno potrebno je još mnogo rada, više podrške domaćim investitorima kao i mladim ljudima koji započinju svoje poslovne karijere.

Ali ono što želim napomenuti je da imamo izuzetno educirano stanovništvo, koje je željno napretka i znanja. Potrebno je samo da očuvamo te talente i da radimo s njima. To je ono što je najveća obaveza nas kao lidera,” rekao je za Poslovni Dnevnik.

Delta Holding poznata je kao kompanija koja zapošljava i ljude bez iskustva s mogućnošću dodatne edukacije. Sovrović smatra kako je prošlo vrijeme kada je CV jedini bio bitan.

“Vrijeme zapošljavanja samo na osnovu biografije je odavno prošlo, meni se samo nekoliko puta u karijeri dogodilo da me netko pita koji sam fakultet završio, a vjerojatno nikada za prosjek. Pored obrazovanja podjednako su bitne socijalne vještine koje jedan zaposleni posjeduje, a najviše koliko je spreman raditi, učiti i napredovati.

Naš prosvjetni sistem kaska za novim zahtevima privrede i nikako ne dolazi do značajnih promjena unazad dva desetljeća. Zato smatram da privreda mora pružiti podršku mladim talentima. Ponovit ću da imamo izuzetno sposobno, obrazovano i vrijedno stanovništvo i to trebamo iskoristiti,” kaže.

Odmah nakon završenog studija i mastera u Londonu, počeo je raditi u Delta Holdingu u Odjelu za strategiju i razvoj.

“Iskustvo prvog posla je od izuzetnog značaja za mlade ljude i mogu reći da sam imao sreće da ono bude dovoljno široko i inspirativno. Imao sam priliku sagledati kako rade različiti dijelovi kompanije, da razumijem viziju i radim na inovacijama poslovnih procesa koji će potpomoći tu viziju.

Imao sam neprocjenjivu sreću da budem prepoznat od strane moje tadašnje mentorice Marije Desivojević Cvetković koja mi je dala šansu da pokažem svoje sposobnosti i time praktično trasirala moj put u kompaniji,” kaže Sovrović koji je danas direktor hotelskog sektora kompanije Delta – hotela Crowne Plaze, Holiday Inn, Indigo i InterContinental Hotela Ljubljana. Kaže kako se u toj grani poslovanja našao relativno – slučajno.

“Šalu na stranu, dugo sam gajio interes za hotelsku industriju ali me je put vodio na potpuno drugu stranu. Kada je uslijedio poziv predsjednika Delta Holdinga da preuzmem hotelski sektor doživio sam ga kao veliki izazov i s radošću sam ga prihvatio.

Ova industrija ima izuzetan potencijal i nakon dvije teške kovid godine smatrao sam da svojim znanjem i sposobnostima mogu da doprinesem razvoju i poboljšanju hotela koje vodim,” kaže i dodaje kako su svi svjesni izuzetno turbulentne situacije u svijetu, samo poslovanje se značajno promijenilo i ništa se više ne može precizno planirati.

“U hotelijerstvu je isti slučaj, veliki događaji se više ne planiraju godinu dana unaprijed. U isto vrijeme, suočavamo se s velikim problemom radne snage što nam u mnogo čemu otežava operativno poslovanje.

Kadrovi su nakon pandemije napustili ovu industriju, a oni koji nisu, rado odlaze tokom ljetne sezone na isključivo turističke destinacije (Hrvatska, Crna Gora itd.). Pokušavamo sistematski rješiti ovaj problem i naravno – nadamo se najboljem,” navodi.

U planu hotel
Mnogi možda ne znaju kako je Delta Holding ušla i u hotelski biznis i planira uskoro otvoriti još hotela.

“Obzirom na to da je Delta kao kompanija oduvijek ulagala u unapređenje Beograda kao destinacije, prepoznata je prilika da se hotelu (Inter)Continental, kao jednom od simbola našeg grada, vrati stari sjaj. Nakon što je ta investicija uspješno realizirana, prepoznali smo potencijale hotelske industrije koja je postala jedan od strateških poslova kompanije.

Naša strategija razvoja u hotelskom biznisu je dalje širenje kapaciteta kroz najbolje svjetske brandove, kao što su InterContinental, Crowne Plaza, Indigo, Holiday Inn i drugi. U narednom periodu želimo u Beogradu i regiji otvoriti još najmanje dva hotela uz konstantno unapređenje visokih standarda usluge po čemu smo i do sada bili poznati.”

Dodaje i kako su svjesni porasta cijena energetskih izvora, poskupljenja namirnica kao i općeg porasta troškova poslovanja. Sve to će imati izraziti utjecaj na hotelsku ali i na svaku drugu industriju.

“Nadamo se da će naši klijenti razumjeti, nakon svega navedenog, zašto ćemo svi mi iz hotelske industrije biti prinuđeni povećati cijene smještaja i usluge. Smatramo da je to neophodno kako bismo uspjeli opstati i dalje pružati uslugu na kakvu su navikli. Ono što nas razlikuje od drugih je prije svega duga tradicija koju imamo.

Crowne Plaza kao jedan od najvećih hotela u regiji predstavlja i jedan od najvećih konferencijskih centara. Poznati smo kao domaćini sudionicima najvećih sportskih takmičenja kao što je nedavno završeni teniski ATP turnir, Final Four, raznih svjetskih prvenstava kao i organizatori najznačajnijih kongresa, sajmova, stručnih konferencija i značajnih društvenih događaja.

Volimo ostvarivati dugoročne suradnje s našim klijentima. Želja nam je da se svaki naš klijent i hotelski gost osjeća kao kod kuće dok boravi u jednom od naših hotela i smatram da u tome i dalje uspijevamo,” navodi Andrej Sovrović, koji je jedan od najmlađih direktora u poslovnom svijetu u Srbiji. Komentira i da li mu je to samo veliki kompliment ili i velika odgovornost.

Balans uspjeha
“Puno je manje kompliment, a mnogo više odgovornost, ali je naravno i jedno i drugo. Netko sam tko se voli fokusirati na odgovornost zato što smatram da imam ogromnu obavezu opravdati povjerenje koje sam dobio. Često se dešava da ljudi u mojoj okolini vide samo moju titulu, a da malo tko obraća pažnju na količinu obaveza koju ona nosi.

Radni dan direktora je izuzetno dugačak, raznovrstan i turbulentan. Svakodnevno imam interne sastanke na kojima se bavim operativnim stvarima hotela koje vodim, zatim su tu aktivnosti i sastanci vezani za klijente, pa redovni sastanci s kolegama iz industrije i na kraju prisustvovanje događajima na kojima se očekuje prisustvo direktora hotela.

Pored toga redovno pratim trendove i standarde u regionalnoj i svjetskoj hotelskoj industriji kroz konstantno unapređivanje vlastitog znanja”, rekao je i prokomentirao što ga najviše motivira u poslu.

“Motivacija je ono što je rezultat na semaforu – balans uspjeha na kraju svakog mjeseca ili godine – to se ne može lažirati. Još više od toga motivira me razvoj mojih suradnika, koliko su oni bolji nego ranije i da li mijenjamo nabolje kulturu kompanije u kojoj radimo. Naravno i ostvarenje određenih osobnih ciljeva koje sam zacrtao.

Da me je neko pitao prije pet godina gdje vidim sebe za pet godina ne bih uspio ni nacrtati veliki dio ovoga gdje sam sada. Poslovni ciljevi za slijedeći period su svakako visoki. Trudit ću se da pomognem napretku industrije u kojoj radim, da motiviram zaposlene da se vrate u hotelsku industriju i da naši hoteli bilježe napredak iz godine u godinu,” zaključio je Sovrović.

Komentirajte prvi

New Report

Close