Gubitak od 3,7 milijuna eura zbog kašnjenja u isplatama

Autor: Miroslav Kuskunović , 19. listopad 2022. u 07:00
Foto:; Davor Javorović / Pixsell

Država bi u idućoj godini posebno trebala poduzeti mjere za poboljšanje implementacije.

Kašnjenja u isplatama po IPARD II programu u 2021. rezultirala su gubitkom 3,7 milijuna eura IPARD sredstava, uz značajan rizik daljnjih gubitaka u 2022. i 2023. godini, navodi se u godišnjem izvještaju Europske komisije o napretku Srbije, vezano za Poglavlje 11 – poljoprivredu i ruralni razvoj

“Srbija ima određenu razinu pripremljenosti u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Neki napredak je postignut, posebno kroz donošenje izmjena i dopuna Zakona o poljoprivredi u studenom 2021, poboljšanje efikasnosti obrade IPARD aplikacija, kao i blagovremeno dostavljanje IPARD III programa za razdoblje 2021-2027”, navodi se u godišnjem izvještaju Europske komisije o napretku Srbije, vezano za Poglavlje 11 – poljoprivredu i ruralni razvoj.

Sistemsko upravljanje

Naglašava se da Zajednička poljoprivredna politika EU podržava poljoprivrednike i ruralni razvoj. Ovo zahtijeva snažne sustave upravljanja i kontrole. Postoje i zajednička pravila EU za politiku kvalitete i organsku poljoprivredu.

Kako je poručeno iz Bruxsellesa, Srbija bi u idućoj godini posebno trebala poduzeti mjere za poboljšanje implementacije i izbjegavanje daljnjeg gubitka sredstava IPARD II, kao i osigurati nesmetan prijenos usvojenih IPARD mjera za razdoblje 2021-2027. Što se tiče horizontalnih pitanja, sporno je usvajanje idućeg nacionalnog programa za poljoprivredu i ruralni razvoj za period 2022-2024. Potrebno je osigurati njegovu komplementarnost sa IPARD-om III, navodi se u izvještaju.

Revizija i ažuriranje akcijskog plana za usklađivanje s pravnom stečevinom EU o poljoprivredi i ruralnom razvoju trebale bi biti finalizirane tijekom 2022. Srbija treba ubrzati uspostavljanje integrirane administracije i kontrole sustava (IACS), i prelazak s ručne na elektronsku obradu zahtjeva za pomoć. Nabavka softvera za sustav identifikacije zemljišnih parcela (LPIS) – što je preduvjet za početak IPA 2021. projekta (prva faza uspostavljanja IACS), treba se završiti bez daljnjih odlaganja. U izvještaju se primjećuje da je uspostavljena mreža računovodstvenih podataka (FADN), ali veličina uzorka nije dovoljna i kvalitetu podataka treba dodatno poboljšati da bi oni bili u potpunosti reprezentativni.

Organizacija tržišta

U sektoru zajedničke organizacije tržišta, nakon usvajanja okvira zakona u lipnju 2021. godine donijeta je odluka o listi poljoprivrednih proizvoda pod tržišnom regulacijom. Ostaje kao zadatak i implementacija zakona u sektoru marketinških standarda te javnih i privatnih organizacija skladištenja.

Što se tiče ruralnog razvoja, Srbiji su povjereni poslovi izvršenja proračuna za četiri mjere u okviru IPARD II programa, međutim implementacija “Tehničke mjera pomoći” još je uvijek u tijeku.

Kašnjenja u isplatama po IPARD II programu u 2021. rezultiralo je gubitkom 3,7 milijuna eura IPARD sredstava, uz značajan rizik od daljih gubitaka u 2022. i 2023.

Komentirajte prvi

New Report

Close