Gubici još veći, EPS mora uvesti struje u visini 10% vlastite proizvodnje

Autor: Poslovni dnevnik , 06. rujan 2022. u 08:01
Državni vrh Srbije prošloga je tjedna izdao preporuke za uštedu struje koje su obuhvaćale i javnu rasvjetu/M. Miletić

EPS-u će nedostajati oko 2.000 gigavat-sati električne energije, što je za trećinu manje nego ove zime, a morat će uvesti struju reda veličine 10% vlastite proizvodnje.

U sljedećoj sezoni grijanja, zima 2022.-2023., Elektroprivreda Srbije morat će uvesti znatne količine struje. Samim tim, poduzeće će nastaviti praviti gubitke, ali ipak manje nego u prošloj sezoni, ocjenjuju u Fiskalnom savetu (FS) u najnovijoj analizi o problemima srpske energetike, piše beogradska Politika navodeći FS-ov podatak da je EPS prošle sezone napravio gubitak od oko 500 milijuna eura, nastao zbog uvoza električne energije po visokim burzovnim cijenama i prodajom u zemlji po višestruko nižim.

“Uvoz struje financiran je dominantno zaduživanjem, pa je dug EPS-a narastao za oko 400 milijuna eura. U sljedećoj sezoni očekujemo određeni oporavak proizvodnje i posljedično smanjenje uvoza za trećinu.

Do opravka će dobrim dijelom doći po osnovi povećanog uvoza ugljena, što također donosi financijski gubitak poduzeću. Zbog toga procenjujemo da će potencijalni gubici u narednoj sezoni grijanja biti oko 400-450 milijuna evra, odnosno oko 15% manji nego 2021.”, navode iz FS-a.

EPS-u će nedostajati oko 2.000 gigavat-sati električne energije, što je za trećinu manje nego ove zime, a morat će uvesti struju reda veličine 10% vlastite proizvodnje, piše Politika.

Predstavnici FS-a ocjenjuju da se problemi u koje je EPS zapao tijekom 2021. u najvećem dijelu neće moći otkloniti prije sezone grijanja.

Izvanredni uvoz ugljena može donekle ublaži probleme, a ugovoren je uvoz dva milijuna tona lignita iz Crne Gore i drugih zemalja iz okruženja koji je kvalitetniji od onog iz Kolubare.

“Osnovna je ideja da se umjesto skupog i donekle neizvjesnog uvoza električne energije tijekom zime, osigura što više ugljena prije početka sezone grijanja i s tim energentom podigne koliko je moguće domaća proizvodnja.

Na ovaj način EPS bi kroz ovu zimu mogao proizvesti nešto više nego prethodne sezone, a uvoz struje bi se za isto toliko umanjio, ističu iz FS-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close