Gradnja naftovoda između Srbije i Mađarske kreće 2025.

Autor: Poslovni dnevnik , 14. ožujak 2024. u 07:19
Foto: Shutterstock

Naftovod Srbija-Mađarska označen je kao jedan od prioritetnih projekata za obje zemlje u energetskom sektoru.

Ministrica energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je u Budimpešti s ministrom vanjskih poslova i vanjske trgovine Mađarske Peterom Szijjartom o zajedničkim projektima u energetskom sektoru i suradnji dviju zemalja u području plina, nafte i električne energije, te najavila da bi već iduće godine trebala započeti izgradnja naftovoda Srbija-Mađarska.

“Regionalna suradnja ključ je za postizanje energetske sigurnosti, a to dokazuje i suradnja Srbije i Mađarske na više područja, posebice u energetskom sektoru. Osim suradnje u području opskrbe plinom, namjeravamo se bolje povezati u opskrbi nafte, kao i u prijenosu električne energije.

Opskrba energijom je stabilna i uz domaće rezerve trenutno imamo zalihe od 163 milijuna kubika u skladištu u Mađarskoj. Razgovarali smo o dinamici korištenja postojećih zaliha i pod pod kojim uvjetima možemo osigurati dodatne količine plina s kojima ćemo imati dodatnu sigurnost i iduće zime”, rekla je Đedović Handanović nakon sastanka s mađarskim ministrom u Budimpešti.

Naftovod Srbija-Mađarska označen je kao jedan od prioritetnih projekata za obje zemlje u energetskom sektoru. O ovom projektu ovih dana su u Budimpešti razgovarali članovi radne skupine “Transnafte” i mađarskog MOL-a. Prije početka dvodnevnog “Balkanskog foruma”, Đedović je navela da se očekuje da će cjevovod biti završen do 2027. godine, te da je prikupljena sva tehnička i projektna dokumentacija.

Prema riječima ministrice rudarstva i energetike, Mađarska se dosta oslanja na nuklearnu energiju, o čemu bi trebala razmišljati i Srbija.

“Moramo razmišljati kako do 2040. godine osigurati izvore osnovne energije, poput nuklearne energije. Danas imate manje reaktore koji se brže grade i koštaju manje, a mi se i dalje primarno oslanjamo na ugljen. Tendencija u svijetu je prelazak na plin što nije ulaganje u budućnost već je potrebno pronaći obnovljive izvore energije”, rekla je za RTS. 

Komentirajte prvi

New Report

Close