Građani Srbije ovog će ljeta najviše putovati u ove dvije države

Autor: Poslovni dnevnik , 25. travanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Interes za Tursku slabiji, ali zbog besplatnog sadržaja za djecu i dalje postoji.

Prema podacima o broju prodatih aranžmana i interesu putnika za letovanje van Srbije, ova godina je već premašila 2019. i očekuje se da će biti veoma uspešna.

Već nakon sajma turizma u veljači bilo je jasno da vlada veliki interes putnika, ali i da ćemo ove godine plaćati više, posebice paket aranžmane koji uključuju i zrakoplovni prijevoz.

Skuplji aranžmani
Kada je riječ o destinacijama, najviše Srba ove će godine putovati u Grčku, a kao mjesta gdje su obiteljska putovanja najpovoljnija ističu se Tunis (za koji je ugovoren veliki broj čarter letova) i Egipat.

Interes za Tursku je nešto slabiji, ali zbog besplatnog sadržaja za djecu i naši građani biraju ovu zemlju za odmor. Ljetovanja su u prosjeku skuplja 20 posto, više su i cijene u privatnom smještaju u Grčkoj, a najbolje su prošli oni koji su ljetovanja uplatili početkom godine, kada su dobili i do 50 posto jeftinije aranžmane u odnosu na cijene u vrhuncu sezone.

Općenito, kako kažu u turističkim agencijama, može se govoriti o poskupljenju od pet do 10 posto u apartmanima i do 20 posto u hotelima. U godinama tijekom pandemije kao destinacija istaknula se i Albanija, gdje su cijene i ove sezone više, zbog velikog interesa drugih tržišta.

U agencijama navode da boravak tamo više nije tako jeftin, ali da su cijene i dalje niže nego u Grčkoj, s tim da je od ove godine u ponudi i privatni smještaj.

Bez obzira na inflaciju i ekonomsku krizu, građani Srbije se ne odriču lako putovanja i odmora. Ne čini to ni većina Europljana koji, kako stoji u najnovijem izvješću Europske komisije za putovanja (ETC), i dalje biraju ranije datume kako bi si osigurali jeftiniji odmor.

Odmor je imperativ
Oko 72 posto njih namjerava putovati između travnja i rujna. Izbor ovogodišnjeg putovanja u Europu ovisi o budžetu, ratu u Ukrajini i ekstremnim vremenskim uvjetima. Najnovija istraživanja pokazuju da su putnici ove sezone zabrinuti za svoju financijsku situaciju, ali da ipak ne odustaju od godišnjih odmora.

Komentirajte prvi

New Report

Close