Gotove kuhinje u Srbiji i do 30 posto povoljnije od namještaja po mjeri

Autor: Miroslav Kuskunović , 20. travanj 2023. u 05:47
Velike kompanije nude gotov kuhinjski namještaj/Shutterstock

U Srbiji postoji velika potražnja za kuhinjskim namještajem, kao i široka ponuda za gotovo svačiji džep.

Cijene kuhinja mogu značajno varirati u ovisnosti od kvalitete materijala, veličine, dizajna, proizvođača i drugih faktora.

U Srbiji postoji velika potražnja za kuhinjskim namještajem, kao i široka ponuda za gotovo svačiji džep, pošto se u Srbiji proizvodnjom kuhinja trenutno bavi ukupno 339 firmi i 236 poduzetnika pokazuju podaci bonitetne kuće CompanyWall, koje je objavio portal Biznis.rs.

Velike kompanije nude gotov kuhinjski namještaj po već određenim dimenzijama i ova varijanta za kupce često može biti dosta jeftinija. Na akcijama se manja kuhinja može opremiti i za 200 eura. Za velike kuhinje, izrađene od kvalitetnijih materijala, potrebno je izdvojiti i po nekoliko tisuća eura. Tako su velike kuhinje, primjerice dostupne od 4.000 eura na više.

Modularne kuhinje, odnosno one čiji su elementi izrađeni po već određenim dimenzijama, pružaju mogućnost uštede, kao i kombiniranje različitih, već gotovih dijelova, ali ne dozvoljavaju prilagođavanje samih elemenata prostoru.

Kuhinje po mjeri skuplje su za oko 30 posto od tvorničkih, objasnio je za Biznis.rs jedan iskusni stolar koji je upoznat sa situacijom na tržištu. Postoji nekoliko razloga za to, a glavni je što proizvodnja na veliko omogućava bolju konkurentnost. “Cijene materijala, koji je drastično poskupljivao, i dalje se nisu stabilizirale.

One svakako ne utječu odmah na gotove proizvode kod velikih proizvođača, jer oni imaju veće lagere, pa su samim tim konkurentniji na tržištu. Također, rad izvan standarda iziskuje mnogo toga ‘vanstandardnog’ – često prilagođavanja određenom prostoru iziskuju dodatne materijale, ali i uložene sate.

Izrada kuhinjskog namještaja po mjeri postala je luksuz koji si ne može svatko priuštiti”, objašnjava. Na prvom mjestu liste najuspješnijih po dobiti u 2021. godini nalazi se Matis iz Ivanjice, koji po veličini spada u kategoriju velikih kompanija, a pored kuhinja proizvodi i druge vrste namještaja.

U posljednjoj godini za koju su dostupni službeni financijski podaci Matis je ostvario dobit od 355 miliona dinara, a rezultati poslovanja ravnomjerno rastu od 2019. do 2021.

Komentirajte prvi

New Report

Close