Gaming studio osnovao znanstvenu grupu za rad na AI-ju

Autor: Poslovni.hr , 10. travanj 2022. u 21:59
Foto: pixabay

Kako pojašnjava Marko Jevremović, vodeći Data Analyst iz studija Two Desperados, današnji sustavi umjetne inteligencije rade s velikim podacima, matrice su velike i svaki račun dugo traje.

Beogradski studio Two Desperados osnovao je u ožujku nezavisnu znanstvenu grupu za istraživanje primjene linearne algebre u umjetnoj inteligenciji (AI) te za napredak u znanosti i umjetnoj inteligenciji, priopćilo je Srpsko udruženje industrije videoigara (SGA), piše internetski portal ekapija.

Skupinu znanstvenika čine četiri člana: tri doktora matematike, smjer algebra, i jedan doktor elektrotehnike i računarstva. Grupu je okupio prof. dr. Zoran Pucanović. Studio financira rad ove grupe i njezinih istraživača. Članovi AI tima iz ovog istraživanja sudjelovali su u procesu određivanja teme kojom istraživanje započinje. Znanstvenici će na ovom projektu raditi dvije godine.

Kako pojašnjava Marko Jevremović, vodeći Data Analyst iz studija Two Desperados, današnji sustavi umjetne inteligencije rade s velikim podacima, matrice su velike i svaki račun dugo traje.

“Neuroni umjetne neuronske mreže mogu sasvim lijepo raditi u ‘otprilike’ načinu rada, uopće im ne treba milijun decimalnih mjesta za rad. Pronaći način da se ‘otprilike’ napravi račun s milijun brojeva u vremenu za koje se radi točno za tisuću velika je stvar za neuronske mreže, jer se mogu napraviti veće i brže koje će umjesto toga raditi na običnim telefonima superračunala”, kaže Jevremović.

Umjetna inteligencija sastavni je dio videoigara od njihova nastanka i uglavnom se koristi za poboljšanje iskustva igranja. Može se primijeniti na kreativne načine u industriji videoigara, a jedna od tih aplikacija uključuje mehanizme kojima igrač stječe različita znanja. Znanstvena zajednica bi u tom smjeru mogla pridonijeti odabirom atraktivnih tema za učenje i implementacijom AI-a u proces, stoji u priopćenju.

Znanstvena zajednica bi u tom smjeru mogla doprinijeti odabirom atraktivnih tema za učenje i implementaciju AI u tom procesu, navodi se u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close