Srpska farmaceutska kompanija snažno raste, najavljuje plasman prvih proizvoda u Sloveniji i Hrvatskoj

Autor: Miroslav Kuskunović , 02. travanj 2023. u 06:59
Foto: Unsplash

U iduće dvije godine, u partnerstvu sa sestrinskom kompanijom iz Brazila – EMS, planiraju investirati 35 milijuna eura.

Srpska farmaceutska kompanija Galenika bilježi značajan poslovni rast i međunarodnu ekspanziju od kada je postala dio brazilske NC Grupe. U razdoblju od 2018. do kraja 2022. godine, Galenika je udvostručila obujam prodaje i izvoza, povećala je proizvodnju za 22 posto, proširila portfolio i registrirala čak 146 proizvoda.

Velike investicije

Uz podršku NC Grupe u čijem sastavu posluje, i u partnerstvu sa EMS, najvećom farmaceutskom kompanijom u Brazilu, Galenika je realizirala transfer tehnologije za pet generičkih lijekova najnovije generacije. U narednom periodu u Srbiji su planirane investicije u iznosu od 35 milijuna eura, objavljeno je iz ove kompanije. Kompanija je ostvarila zapažene rezultate u 2022. u odnosu na 2021. godinu. Razina prodaje je u Srbiji porasla za 21 posto, izvoz na tržišta regije za 26 posto, dok je na međunarodnim tržištima na kojima posluje izvoz povećan za čak 35 posto.

Za isti period, rast proizvodnje je uvećan za 6 posto, dok je tijekom 2022. na tržišta Srbije, regije i međunarodnih tržišta lansirano ukupno 95 proizvoda čime je kompanija dodatno povećala dostupnost kvalitetnih, efikasnih i suvremenih proizvoda. Nakon otvaranja prvog predstavništva u Europskoj uniji, u Mađarskoj, Galenika je 2022. godine otvorila  predstavništva i u Sloveniji i Hrvatskoj. Izvozi na tržišta regije, kao i na 15 međunarodnih tržišta u Europskoj uniji, na Bliskom istoku i u Africi.

“Galenika danas ima 30 brendova na liderskim pozicijama u svojim kategorijama po tržišnom udjelu  u Srbiji. Postižemo konstantan rast na tržištu Srbije i u regije. Otkada posluje u okviru NC Grupe, Galenika je udvostručila prodaju i izvoz te postigla veliki uspjeh u internacionalizaciji, kroz zapaženo prisutnost na međunarodnim tržištima zahvaljujući visokoj kvaliteti proizvoda. U 2023. planiramo lansiranje prvih proizvoda u Sloveniji i Hrvatskoj, kao i daljnju ekspanziju na međunarodnim tržištima. Ono što je posebno značajno je da tijekom iduće dvije godine, u partnerstvu sa našom sestrinskom kompanijom iz Brazila – EMS, planiramo investirati 35 milijuna eura. Investicije su usmjerene na daljnji razvoj u tehnologiju, proizvodne i skladišne kapacitete, a sve u skladu sa poslovnim planovima. Pored toga, ulaganjem u dalju digitalizaciju poslovanja planiramo postizanja još većeg stupnja poslovne efikasnosti.”, izjavio je Nenad Burazor, menadžer prodaje u kompaniji Galenika.

U okviru digitalne transformacije, Galenika je uvela najnapredniji softver za planiranje koji omogućava povećanu efikasnost u upravljanju materijalima, planiranje proizvodnje i fleksibilnost poslovanja u lancu opskrbe, što je u ovim globalnim okolnostima od velikog značaja.

Digitalna transformacija

U sektoru inovacija i edukacije, kompanija je tijekom 2022. godine realizirala obuke za 8.000 apotekara kroz vlastiti program Galenika akademija’, razvila je Galiverse edukativnu on line aplikaciju za komunikaciju sa apotekarima i pokrenula je Galenika Medical Journal – prvi stručni kvartalni časopis za liječnike. Tijekom 2022. kompanija je organizirala 119 stručnih medicinskih događaja, za preko 3400 zdravstvenih radnika iz Srbije, ističu u ovoj tvrtki.

Galenika je krajem 2017. godine, postala dio NC Grupe koja obuhvaća i EMS – najveću farmaceutsku kompaniju u Brazilu i jednu od najvećih farmaceutskih kompanija u cijeloj Latinskoj Americi. Galenika je na drugom mjestu po tržišnom udjelu u Srbiji, a proizvodi generičke lijekove, dijetetske suplemente,  kozmetičke proizvode i medicinska sredstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close