Food Waste otpad od hrane pretvara u gnojivo

Autor: Josipa Ban , 18. svibanj 2023. u 07:00
Ivan Lukenda, vlasnik Zelene tehnologije/D. Javorović/PIXSELL

Riječ je o uređajima koji otpad od hrane pretvaraju u visokovrijednu sirovinu, odnosno gnojivo, a ujedno su i vrlo jednostavni za korištenje.

Zelene tehnologije, IT kompanija specijalizirana za razvoj i implementaciju sustava za gospodarenje otpadom, na konferenciji Waste Management u Beogradu predstavila je svoj novi projekt – Food Waste.

Kako je pojasnio Ivan Lukenda, vlasnik i direktor kompanije Zelene tehnologije, otpad od hrane postaje jedan od vodećih problema današnjice.

Ova je kompanija stoga odlučila staviti na tržište dva uređaja koja ga rješavaju. Jedan je Ecovim, a drugi Reencle. Riječ je o uređajima koji otpad od hrane pretvaraju u visokovrijednu sirovinu, odnosno gnojivo, a ujedno su i vrlo jednostavni za korištenje.

Ecovim je, objasnio je Lukenda, namijenjen srednjim i velikim kuhinjama, a Reencle kućanstvima i apartmanima. Strojevi, rekao je, smanjuju količine otpada od hrane više od 90 posto.

“Ne samo da se tako smanjuje otpad već smanjujemo i emisiju CO2 te omogućujemo financijske uštede”, poručuje. Kompanije ne planiran stati samo na rješavanju problema otpada od hrane već idu i korak dalje. Tako Lukenda najavljuje pokretanje marketplacea za gospodarenje otpadnom hranom.

Komentirajte prvi

organizator
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close