Fiskalno vijeće: Povećanje mirovina problematično

Autor: Poslovni.hr , 16. lipanj 2023. u 06:59
Foto: Shutterstock

Koliko je rast mirovina važan za stabilnost javnih financija potvrđuje i činjenica da se Fiskalno vijeće već očitovalo o projekcijama rasta za 2025.-2026. godina.

Listopadsko povećanje mirovina od 5,5 posto za više od 1,6 milijuna umirovljenika u Srbiji dobra je vijest. Još bolje ako se zna da unatoč ovom novom dodatku udio mirovina u bruto domaćem proizvodu (BDP) neće rasti, nego će ostati na propisanoj razini, što je posebno važno s aspekta fiskalne stabilnosti zemlje.. No, Fiskalno vijeće, koje je uvijek na oprezu kada je država izdašna u izvanrednim potporama, ovo povećanje smatra vrlo problematičnim.

“Iako postotak povećanja nema težinu da izravno ugrozi stabilnost javnih financija, načelno je vrlo opasan i stoga neprihvatljiv.” Mirovine su zbog svoje visine ključne za održivost javnih financija Srbije, pa se njihovo povećanje ne smije određivati ​​proizvoljno, već samo na temelju objektivnih ekonomskih parametara koji uvažavaju sposobnost domaćeg gospodarstva da ih financira”, poručio je Fiskal. Vijeće je upozorilo.

Koliko je rast mirovina važan za stabilnost javnih financija potvrđuje i činjenica da se Fiskalno vijeće već očitovalo o projekcijama rasta za 2025.-2026. godina. Tako u svom izvješću objavljenom dan nakon što je predsjednik države Aleksandar Vučić iznio nove mjere, navode da su planirana izdvajanja za mirovine u 2025. i 2026. godini nešto veća nego što bi se moglo očekivati ​​temeljem fiskalnog pravila. za indeksaciju, za što traže dodatno objašnjenje nadležnih.

Komentirajte prvi

New Report

Close