Financijski sektor očekuje inflaciju u Srbiji na razini od osam posto

Autor: Poslovni dnevnik , 22. ožujak 2023. u 07:00
Inflacija u veljači, mjerena u odnosu na isti mjesec prošle godine, iznosila je 16,1 posto, objavio je prošloga tjedna Republički zavod za statistiku/Shutterstock

Za razdoblje od dvije i tri godine unaprijed građani očekuju inflaciju od 10 posto.

Kratkoročna inflacijska očekivanja predstavnika financijskog sektora ostala su peti mjesec zaredom na razini od osam posto, navodi se u Izvješću o rezultatima ankete o inflatornim očekivanjima Narodne banke Srbije iz veljače.

Očekivanja financijskog sektora u ožujku su prema istraživanju Bloomberga pala na 7,2 posto. Kratkoročna (godinu unaprijed) očekivanja gospodarstvenika su da će inflacija iznositi 10 posto. U travnju 2022. kratkoročna inflacijska očekivanja stanovništva bila su na razini od 20 posto, da bi u anketi u veljači pala na 15 posto.

Za razdoblje od dvije i tri godine unaprijed građani očekuju inflaciju od 10 posto. Financijski sektor za dvije godine očekuje inflaciju od pet posto, a za tri godine 3,6 posto.

Gospodarstvenici su znatno pesimističniji po pitanju inflacije za tri godine jer očekuju inflaciju od sedam posto, dok za dvije godine očekuju pet posto.

Inflacija u veljači, mjerena u odnosu na isti mjesec prošle godine, iznosila je 16,1 posto, objavio je prošloga tjedna Republički zavod za statistiku. Sada je jasno da su procjene o smirivanju inflacije u studenom i prosincu 2022., kada je u dva uzastopna mjeseca iznosila 15,1 posto, bile preuranjene i da joj nećemo tako skoro vidjeti leđa.

Pavle Petrović, predsjednik Fiskalnog savjeta na nedavnom Kopaonik Business Forumu, rekao je da se u našoj zemlji inflacija umjetno održava na nižoj razini nego što je zapravo bila kontrolom cijena energenata te da zato očekujemo rast cijena u 2023. godini.

Prema njegovim riječima, plin i struja su u 2022. minimalno poskupjeli, dok su u zemljama srednje i istočne Europe poskupjeli za 25 posto za kućanstva i 60 posto za gospodarstvo. Zbog toga će visoka inflacija u Srbiji trajati duže nego u drugim zemljama.

Komentirajte prvi

New Report

Close