Farmeri prodali krave, u rujnu nestašica mlijeka u Srbiji

Autor: Poslovni dnevnik , 24. kolovoz 2022. u 07:00
Proizvođačima mlijeka povećavaju se gubici zbog niske otkupne cijene i poskupljenja stočne hrane/D. Špehar/PIXSELL

Niska otkupna cijena mlijeka je kriva što je danas u Srbiji samo oko 180.000 muznih krava, dok ih je prije šest-sedam godina bilo od 450.000 do 500.000.

Proizvođači mlijeka u Srbiji kažu da je stanje u tom sektoru neizdrživo jer se povećavaju gubici zbog niske otkupne cijene i poskupljenja stočne hrane, te se krave rasprodaju, zbog čega pada proizvodnja, tako da od rujna treba očekivati nestašicu mlijeka.

Dejan Trajković, vlasnik farme krava u selu Skorenovac u općini Kovin, rekao je za agenciju Beta da su rezervoari mljekara prazni i da će se nestašica mlijeka osjećati već od sljedećeg meseca. Mlijeka nema jer su manje farme ugašene, a ostale su samo srednje i velike koje ne mogu lako prestati s radom zbog velikih sredstava koja su uložena u opremu.

Dodao je da problem s niskom otkupnom cijenom mlijeka traje već dvije-tri godine i da i sam razmišlja da nakon 20 godina zatvori farmu sa 340 grla, od čega je 180 muznih krava.

Niska otkupna cijena mlijeka je, kako je rekao, kriva što je danas u Srbiji samo oko 180.000 muznih krava, dok ih je prije šest-sedam godina bilo od 450.000 do 500.000.

Istaknuo je da bi, zbog visokih cijena stočne hrane zbog suše, realna proizvođačka cijena mlijeka trebalo biti oko 120 dinara (jedan euro), pa niti subvencije za mlijeko od 15 dinara po litri, koje je država obećala za jedno tromjesečje, nakon prosvjeda poljoprivrednika, neće pomoći da se smanje gubici u proizvodnji.

“Banke nam ne odobravaju kredite jer su nas svrstali u rizičnu kategoriju”, rekla je Olivera Latinović, vlasnica farme krava u Nakovu pokraj Kikinde.

Proizvođači mlijeka više puta su tražili pomoć države da najveće mljekare povećaju otkupnu cijenu koja je već nekoliko godina u prosjeku oko 40-ak dinara, predlažući da se propiše minimalna proizvođačka cijena mlijeka koju mljekare moraju platiti, ali se država pozivala na načela tržišnog gospodarstva i nezakonitog miješanja u posao.

Komentirajte prvi

New Report

Close