Europska komisija traži od Srbije da povuče uvozne prelevmane na mlijeko

Autor: Miroslav Kuskunović , 14. ožujak 2023. u 07:00
Srbija nije konzultirala EU prije uvođenja prelevmana, te Europska komisija poziva da se povuku te restriktivne mjere/Shutterstock

Srbija, naime, nije konzultirala EU prije uvođenja prelevmana, te Europska komisija poziva da se povuku te restriktivne mjere.

Europska komisija traži od Srbije da povuče uvedene prelevamne na uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda, navodi se u pismu upućenom premijerki Srbije Ani Brnabić, potvrđeno je za N1 u Europskoj komisiji.

Kako piše N1, Evropska komisija poslala je pismo Ani Brnabić u kojem je izrazila zabrinutost zbog raznih trgovinskih ograničenja koje je Srbija uvela proteklih mjeseci, uključujući nedavno uvedene prelevamne – uvozne takse – na mlijeko i mliječne proizvode.

Srbija, naime, nije konzultirala EU prije uvođenja prelevmana, te Europska komisija poziva da se povuku te restriktivne mjere. “Srbija nije ispunila obveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, jer nije konzultirala EU prije uvođenja tih mjera i nije dala zadovoljavajuće opravdanje za njihovo uvođenje”, potvrđeno je u Europskoj komisiji.

U pismu se Srbija poziva da uvedene mjere povuče i ukazuje se da su neopravdano uvedene nove trgovinske restrikcije kršenje uvjeta iz Uredbe 1215/2009 i izmijenjene Uredbe 2020/2172.

Vlada Srbije usvojila je 17. veljače odluku koja se odnosi na uvođenje prelevmana od 15 dinara po litri mlijeka i od 30 dinara po kilogramu za sedam vrsta sireva. Poljoprivrednici su na uvođenje uvoznih taksi reagirali pozitivno kada je riječ o mlijeku, ali i dalje traže uvođenje značajno većih prelevmana za kačkavalj i tvrde sireve – deset puta većih od postojećih.

Proizvođači mlijeka nastavljaju proteste, pa su u petak, 10. ožujka blokirali na dva sata most u Šapcu, zahtijevajući da se premije za mlijeko podignu na 20 dinara, da se subvencije povećaju na 40.000 dinara po grlu, uvedu prelevmani na uvoz gotovih mliječnih proizvoda i da se utvrdi garantirana otkupna cijena mlijeka.

Mljekari upozoravaju na veliki problem proizvođača mliijeka. Tvrde da država dozvoljava trgovačkim lancima i uvoznicima da uvoze jeftine mliječne proizvode, što domaćim mljekarama stvara veliki problem – jer nemaju gdje da prodaju svoju robu.

Komentirajte prvi

New Report

Close