Euro Litijum Balkan istraživat će geotermalne resurse

Autor: Poslovni dnevnik , 15. prosinac 2022. u 22:00
Valjevskoj toplani nudi se mogućnost da ugljen zamijeni jeftinijim i čišćim energentom što bi smanjilo i zagađenje zraka/A. Durgut/PIXSELL

Započeta je izrada projekata za istraživanje mogućnosti iskorištenja geotermalnog resursa u svrhu proizvodnje toplotne energije koja bi mogla biti iskorištena u sustavu daljinskog grijanja u Valjevu.

Poduzeće Euro Litijum Balkan planira istraživanje geotermalnog resursa u Valjevsko-mioničkom bazenu. Osnovna ideja je, navodi se u priopćenju te kompanije, utemeljena na rezultatima Studije o hidrogeotermalnom potencijalu Valjevsko-mioničkog bazena koju je izradio Departman za hidrogeologiju Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, izvijestio je portal eKapija.com.

Stoga, započeta je izrada projekata za istraživanje mogućnosti iskorištenja geotermalnog resursa u svrhu proizvodnje toplotne energije koja bi mogla biti iskorištena u sustavu daljinskog grijanja u Valjevu, kao i za eventualnu upotrebu u procesima, vezanim za tehnološke procese mogućeg ležišta mineralnih sirovina.

Sve rezultate i objekte nakon istraživanja, prema projektu vrijednom oko milijun eura, stavit će gradu na raspolaganje bez ikakve naknade, priopćio je iz Euro Litijum Balkan koji će sam platiti i sve troškove istraživanja.

Riječ je o hidrogeološkim istraživanjima čiji se rezultati neće upotrijebiti za geološka istraživanja mineralnog resursa bora i litija kojima se to poduzeće bavi u Valjevsko-mioničkom bazenu.

Projekti su predstavljeni u Privrednoj Komori Srbije i u Komori Mačvanskog i Kolubarskog okruga. Mogućnosti koje se otvaraju realizacijom projekata naišle su na razumijevanje u obje komore, a u kontaktima s američkom Agencijom za međunarodni razvoj (USAID) i Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), izražena je zainteresiranost i s njihove strane, da se podrži stavljanje u funkciju geotermalnih resursa.

S obzirom na to da je za uspješnu realizaciju projekata neophodna i suradnja gradskih institucija, Euro Litijum Balkan je obavijestio gradsku upravu Valjeva i zatražio sastanak, o čemu još nije pristigla povratna informacija.

Stavljanje u funkciju ovog resursa donijelo bi neovisnost gradske toplane, a prelaskom s fosilnih goriva na ovaj potpuno ekološki siguran izvor energije, osiguralo bi se značajno smanjenje zagađenja zraka u Valjevu i okolici, ističe u priopćenju kompanija Euro Litijum Balkan.

Komentirajte prvi

New Report

Close