Etihad se ne povlači iz Air Srbije, smanjuje vlasnički udio

Autor: Poslovni dnevnik , 29. rujan 2022. u 07:00
Dokapitalizacija Država povećava vlasnički udio s 82 na 83,6%, a Etihad smanjuje s 18 na 16,4 posto/A. Ahel/PIXSELL

Kada je riječ o Air Srbiji, u prosincu 2020. godine provedena je dokapitalizacija kojom je uvećan osnovni kapital kompanije.

Air Srbija priopćila je da se Etihad, manjinski partner države Srbije u nacionalnom zračnom prijevozniku, ne povlači, nego samo smanjuje svoj udio, javlja portal indikator.ba.

“U skladu sa zakonskom regulativom, većina europskih država je na različite načine pružila pomoć kompanijama koje sudjeluju u zračnom prometu.

Kada je riječ o Air Srbiji, u prosincu 2020. godine provedena je dokapitalizacija kojom je uvećan osnovni kapital kompanije, što je bila mjera otklanjanja poremećaja nastalih u poslovanju te godine, a kao posljedica pandemije Covida-19”, navodi se u priopćenju srpskog avio-prijevoznika, koji je reagirao na medijske napise kako je u tijeku postupak njenog potpunog prelaska u državno vlasništvo.

Kako je objašnjeno, u tijeku je proces druge dokapitalizacije, koja se odnosi na poremećaje nastale u poslovanju u 2021. godine, a također s ciljem otklanjanja posljedica pandemije, kao i da su oba postupka provedena na temelju Uredbe Vlade Srbije o uvjetima i kriterijima usklađenosti državne pomoći kroz dokapitalizaciju sudionika na tržištu radi otklanjanja poremećaja u gospodarstvu prouzrokovanih epidemijom zarazne bolesti Covid–19 i ugovora zaključenog između Ministarstva privrede Srbije i Air Srbije.

Poslije druge dokapitalizacije nacionalnog zračnog prijevoznika, država Srbija će povećati svoj vlasnički udio u toj kompaniji s 82 na 83,6 posto, dok će udio Etihada biti umanjen s 18 na 16,4 posto.

“Ipak, to ni na koji način ne dokazuje paušalnu tvrdnju o povlačenju iz vlasništva strateškog partnera s manjinskim udjelom. Etihad je strateški partner Air Srbije, ne treba zaboraviti da je ta kompanija svojim know-how-om znanjem i iskustvom, suštinski utjecala na transformaciju JAT Airwaysa u modernu europsku kompaniju kakva je Air Serbija danas, priopćeno je iz avio-kompanije.

Komentirajte prvi

New Report

Close