EPS-u subvencije za obnovu turbina u TENT-u

Autor: Poslovni dnevnik , 13. travanj 2023. u 08:12
Foto: Shutterstock

EPS-u dodijeljene subvencije od Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

Elektroprivreda Srbije (EPS) dobila je 642,6 milijuna dinara, odnosno oko 5,5 milijuna eura, državnih subvencija za rekonstrukciju turbina na blokovima Termoelektrane “Nikola Tesla A” (TENT A), piše portal Nova ekonomija..

Portal navodi da u odluci Komisije za kontrolu državne pomoći piše da je EPS-u dodijeljeno subvencije od Ministarstva rudarstva i energetike Srbije, te da je rekonstrukcija potrebna kako bi se “omogućila objedinjena proizvodnja električne energije”. i toplinska energija”.

U tekstu se podsjeća da je Vlada u prosincu 2022. godine donijela Zaključak kojim je usvojila Program raspodjele i korištenja subvencija EPS-u za 2022. godinu, a temeljem tog Programa EPS-u su dodijeljene subvencije za obnovu blokovi u “TENT A “.

EPS je tada od Ministarstva dobio 416,5 milijuna dinara, au 2023. planirano je izdvajanje još 226,1 milijun dinara. Strategija razvoja energetike do 2025. s projekcijom do 2030., Strategija razvoja energetike Beograda i Generalni plan Beograda 2021. predviđaju značajno proširenje broja korisnika centraliziranog toplinskog sustava. “TENT A” se nalazi 28 kilometara od Beograda i nakon rekonstrukcije turbina mogao bi grijati veliki broj potrošača u glavnom gradu.

Kako se ističe, u obrazloženju projekta u okviru odluke Povjerenstva piše da bi se kombiniranom proizvodnjom toplinske i električne energije osiguralo racionalno korištenje domaćih energenata, povećala pouzdanost opskrbe toplinskom energijom, smanjila energetska ovisnost o uvozu, povećala pouzdanost opskrbe toplinskom energijom. smanjiti ukupne emisije štetnih tvari i niže cijene toplinske i električne energije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close