EPS traži procjenu isplativosti za hidroelektrane na Ibru

Autor: Poslovni.hr , 10. ožujak 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Početak gradnje bio je najavljen za 2012. godinu, no do toga nikada nije došlo.

Elektroprivreda Srbije raspisala je natječaj za izradu investicijsko-tehničke dokumentacije za izgradnju hidroelektrana na Ibru. Time je oživljen veliki projekt izgradnje 10 hidroelektrana na Ibru, planiran prije desetljeće i pol. Naime, 2010. EPS i talijanska tvrtka Seci Energia potpisali su ugovor o osnivanju zajedničkog poduzeća Ibarske hidroelektrane, koja je trebala graditi hidroelektrane na rijeci Ibar. Vrijednost te investicije tada je procijenjena na oko 285 milijuna eura.

Oživjeli projekt

Planirana je izgradnja 10 hidroelektrana na Ibru ukupne snage 103 megavata, s godišnjom proizvodnjom od 420 milijuna kilovatsati. Početak gradnje bio je najavljen za 2012. godinu, no do toga nikada nije došlo. U svjetlu aktualne energetske krize, država je očito procijenila da je projekt HE Ibar neophodan i odlučila ga “sanirati”. U natječaju se ističe da je rijeka Ibar, sa slivom od 8.000 km2 i dužinom od oko 275 km, jedan od najvažnijih neiskorištenih hidropotencijala u Srbiji. Kako se navodi u tehničkoj specifikaciji posla vrijednog 129,4 milijuna dinara, cilj je utvrditi prostornu, ekološku, socijalnu, financijsku, tržišnu i ekonomsku opravdanost izgradnje sustava HE na Ibru, prema konceptu i tehničkim rješenjima. iz Prostornog plana područja posebne namjene iz 2012. U natječajnoj dokumentaciji stoji da je potrebno ažurirati i prilagoditi PPPPN, s obzirom da je u međuvremenu došlo do izmjena Zakona o planiranju i izgradnji i pratećih propisa, ali bez izmjene grafičkog dijela plana. Izrada ove dokumentacije bit će, kako se dodaje, tehnička podloga za raspisivanje natječaja za izbor izvođača radova, a ugovor o građenju odnosio bi se na projektiranje i izvođenje. Izgradnja će biti plaćena iz kredita međunarodnih financijskih institucija. U planu je izgradnja HE Lakat, HE Maglič, HE Dobre Strane, HE Bela Glava, HE Gradina, HE Cerje, HE Glavica, HE Ušće, HE Gokčanica i HE Bojanići.

Izmještanje cesta

Osim toga, predviđeno je izmještanje dionica državne ceste IB reda broj 22 kod HE Maglič, HE Dobra Strana, HE Bela Glava i HE Cerje, te podsustava za priključak na prijenosnu mrežu i objekata protuerozivne zaštite sustava HE na the Ibro

Hidroelektrane su predviđene kao brane, protočnog režima rada, u tijelu betonskih gravitacijskih brana koje čine akumulaciju. HE Lakat bit će najnizvodnija hidroelektrana u sustavu HE na Ibru, a HE Maglič sljedeća uzvodna stepenica u sustavu. Njen pregradni profil brane HE Maglič nalazi se oko 1,5 km nizvodno od pješačkog mosta ispod mjesta Maglič. HE Dobre strane je treća stepenica u sustavu (s nizvodne strane), a pregradni profil brane planiran je neposredno nizvodno od ušća rijeke Dubočice u Ibar. Četvrta stepenica u sustavu je HE Bela Glava, oko 4,5 km uzvodno od HE Dobra Strana. Slijedi HE Gradina, čiji je profil pregrade planiran oko 2 km nizvodno od željezničke postaje Polumir. HE Cerje je šesta planirana stepenica u sustavu na nizvodnoj strani, kod sela Cerje, oko 2,5 km uzvodno od željezničke postaje Polumir. Sedma je HE Glavica, sa branom oko 3 km nizvodno od mjesta Ušće. HE Ušće – osmi korak u sustavu, imat će branu oko 2 km uzvodno od naselja Ušće, a HE Gokčanica neposredno uzvodno od ušća rijeke Gokčanice (desne pritoke Ibra). Konačno, brana hidroelektrane Bojanići nalazit će se u ataru sela Bojanići, oko 0,7 km uzvodno od željezničkog mosta.

Komentirajte prvi

New Report

Close